József, Bánk

Átadták a Komor Vilmos-emlékplakettet

2013.05.29. 18:10

Programkereső

A Komor-plakett adományozásának hagyományát 1978-ban kezdeményezte Komor Vilmos Kossuth-díjas, érdemes művész, karmester emlékére lánya, Komor Ágnes hárfaművész. Az elismerést évente adják át az Operaház egy-egy olyan művészének, korrepetítorának vagy karmesterének, aki művészi teljesítménye alapján arra leginkább érdemes.

A plakettet, amely Borsos Miklós alkotása, az idén Soltész Ágnes hegedűművész vehette át Ókovács Szilveszter főigazgatótól. A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának koncertmestere 1996-ban lett az együttes tagja, egy évvel később pedig már az évad művészének választották. Héja Domonkos főzeneigazgató méltatásában kiemelte, hogy a díjazott mindennek birtokában van, amivel egy koncertmesternek rendelkeznie kell, munkájában kifinomult érzékkel választja meg a szeretet, a türelem és a szigor arányait. Ókovács Szilveszter ugyanakkor a hegedűművész emberi értékeit, nyugalmat és biztonságérzetet sugárzó személyiségét emelte ki. A plakett átvételekor a koncertmester köszönetét fejezte ki szüleinek és családjának, és hangsúlyozta: a díj, amely a jövőben is magas színvonalú munkavégzésre ösztönzi mindnyájukat, az egész zenekar elismerése.

A Komor Vilmos-emlékplakett - Magyar Állami Operaház
A Komor Vilmos-emlékplakett - Magyar Állami Operaház

Az ötéves korától hegedűtanulmányokat folytató Soltész Ágnes 1983-ban lett a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola növendéke Répássy Györgyi tanítványaként. Három évvel később második helyezett lett a Szombathelyi Koncz János Országos Középiskolai Hegedűversenyen, valamint első az Országos Vonósnégyes Versenyen. 1991-ben megnyerte a budapesti Hubay Jenő Hegedűversenyt, majd az Amabile Vonósnégyes első hegedűseként I. díjat nyert a Weiner Leó Kamarazenei Versenyen. Diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerezte 1992-ben, ahol Kóté László és Mihály András voltak a tanárai. Ettől az évtől a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola tanára, valamint a Nemzeti Filharmónia ösztöndíjasa lett.

Soltész Ágnes
Soltész Ágnes

Az elmúlt években részt vett Ruggiero Ricci, Végh Sándor, Varga Tibor, Fenyves Lóránt, Wolf Endre és az Amadeus Vonósnégyes mesterkurzusain, de gyakori szereplője a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjeinek is. Európa számos országában fellépett már, többek között Olaszországban, Spanyolországban, Németországban, Angliában, Ausztriában és Görögországban.