Benedek

Az opera géniuszai a Duna Szimfonikus Zenekar műsorán

2013.05.30. 18:09

Programkereső

A Duna Szimfonikus Zenekar őszi bérletsorozatának szeptember 20-i koncertjén emlékezik meg a bicentenáriumi év két színpadi zsenijéről. A Verdi-Wagner emlékesten az Adrigán Judit vezette Bel Canto Operatársulat tagjai énekelnek, és Deák András vezényel majd. Játsszon a Fidelióval!

Szinte hihetetlen, de a 19. század két legjelentősebb és leghíresebb operaszerzője, Giuseppe Verdi és Richard Wagner sohasem találkozott egymással, noha mindketten sokat utaztak, és pályatársaik híre is eljutott hozzájuk. Életformájuk különbözősége mellett - Verdi Wagnerrel ellentétben visszavonultságban élt - az is közrejátszhatott a személyes találkozás elmaradásában, hogy különösképpen nem voltak túl jó véleménnyel egymás munkájáról. Verdit nyugtalanította Wagner operáinak drámai koncepciója, egyre erőteljesebb szimfonikus jellege (egy időben alkotói szünetre is késztette a Wagner-jelenség művészi feldolgozásának folyamata), Wagnert viszont egyszerűen közömbösen hagyta Verdi művészete.

Duna Szimfonikus Zenekar
Duna Szimfonikus Zenekar

A két mester ugyanazon évben született, de Verdi tizennyolc évvel túlélte német pályatársát, akit Velencében ért a halál éppen százharminc éve, 1883-ban.

Az első három játékos, aki 2013. június 6-ig helyesen válaszol az alábbi kérdésre, átveheti a Duna Szimfonikus Zenekar Keringővarázs című lemezének egy-egy példányát.

Mikor született Giuseppe Verdi és Richard Wagner?