Konstantin

Alexander Pereira került a Scala élére

2013.06.05. 12:35

Programkereső

Alexander Pereirát választotta meg június 4-én a Scala új intendánsának a milánói operaházat működtető alapítvány ügyvezető testülete. "Pereira a legalkalmasabb személy arra, hogy megőrizze és növelje is a Scala értékét" - mondta a sajtónak Giuliano Pisapia milánói polgármester, a Scala Alapítvány elnöke.

Mint Pisapia beszámolt róla, Pereirát egyhangú támogatással választották ki az intendánsi állásra kiírt nemzetközi pályázatra jelentkező huszonöt jelölt közül. A feltételek természetesen megkövetelték a pályázóktól a kulturális menedzseri tapasztalatot, valamint az operaház finanszírozási kérdéseivel kapcsolatos, életszerű és megvalósítható terveket.

Alexander Pereira
Alexander Pereira

A 65 éves, Bécsben született Pereira korábban tíz éven át a zürichi operaház intendánsa volt, 2012-től pedig a Salzburgi Ünnepi Játékok vezetőjeként tevékenykedett. Jóllehet nem olasz, Itáliához és Milánóhoz is kötődik: tizenkét éven át az Olivetti olasz vállalatnál dolgozott, kiválóan beszél olaszul, és feleségével együtt Milánóban él.

Pereira hivatalosan 2015-től veszi át az eddigi intendáns, a párizsi Operához távozó Stéphane Lissner helyét, aki az olasz sajtó szerint "fél lábbal" már jelenleg is a francia fővárosban dolgozik. Pereira első feladata a Scala 2016-os programjának összeállítása lesz az ehhez szükséges források megtalálásával. A milánói operaház a tavalyi évet veszteség nélkül zárta, de Pereira fizetése negyedével kevesebb lesz Lissnerénél.