Fülöp, Evelin

Salzburg kontra Milánó

2013.06.06. 12:21

Programkereső

Vegyes érzelmeket ébresztett a június 4-én bejelentett hír, amely szerint 2015-től Alexander Pereira osztrák kulturális menedzser, a Salzburgi Ünnepi Játékok jelenlegi vezetője lesz a milánói Scala új intendánsa. Olaszországban örülnek a neves szakembernek, Ausztriában azonban gondot okoz a kinevezés.

Pereira szerződése a Salzburgi Ünnepi Játékok élén ugyanis 2016-ig szól. Mivel a tervek a következő évekre teljesen elkészültek, az intendáns jelezte, hogy szeretné kitölteni hivatali idejét. Arra hivatkozik, hogy miután menedzserként komoly gyakorlatot szerzett, képes lenne párhuzamosan vezetni a nagy hagyományú olasz operaházat és a fesztivált.

Milánó - Scala
Milánó - Scala

Pereira szerdán bejelentette, hogy bár Stéphane Lissner 2015 szeptemberéig marad a Scala igazgatói irodájában, rövidesen együtt kezdik meg a következő évadok tervezését, és hamarosan sor kerül az új vezető karmester és művészeti vezető kinevezésére is. Közölte azt is, hogy visszahívja a Scalába Cecilia Bartolit, aki a milánói operaházzal hosszú ideje hadilábon áll (tizenkilenc év után 2012 decemberében lépett fel először a Scalában, előadása azonban igencsak vegyes fogadtatásra talált.)

Helga Rabl-Stadler, a salzburgi fesztivál kuratóriumának elnöke, Gabi Burgstaller tartományi kormányzó és a salzburgi polgármester, Heinz Schaden ugyanakkor egyaránt úgy véli, hogy a Pereira által tervezett "bigámia elképzelhetetlen". Az osztrák sajtó Pereira túlburjánzó ambíciójának jelét látja abban, hogy mindkét intézményt igazgatni akarja. Emlékeztetnek arra, hogy nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és nem hozott annyi pénzügyi támogatót Salzburgnak, mint amennyit a Zürichi Operában szerzett, sőt, első dolga volt a fesztivál költségvetésének növelését követelni. Milánóban azonban éppen pénzszerző képességét értékelik, bár a szakszervezeti tisztségviselők megjegyezték, nem kívánják, hogy a Scala teljes privatizációja legyen Pereira munkásságának gyümölcse. Az olasz sajtó emellett az osztrák menedzser olasz nyelvtudását és innovatív hajlandóságát is dicséri.

Salzburg látképe
Salzburg látképe

Andreas Mailath-Pokorny, Bécs város kulturális tanácsosa salzburgi kollégáival szemben arra az álláspontra helyezkedett, hogy célszerű lenne megtartani Pereirát Salzburgban 2016-ig. Hogy véleménye mennyiben egy kívülállóé, az legalábbis kérdéses, mivel a kialakult helyzetben Bécs is érintett. Az átmeneti időszakra kinevezhető utódok között ugyanis felvetődött a korábbi salzburgi zeneigazgató, a Bécsi Ünnepi Hetek jelenlegi művészeti vezetője, Markus Hinterhäuser neve is. Persze nem ő az egyetlen jelölt az interregnum művészileg gyümölcsöző átvészelésére: a salzburgi fesztivál prózai előadásaiért felelős Sven-Eric Bechtolf rendezőnek is jók az esélyei arra, hogy átmenetileg a híres kulturális rendezvénysorozat irányítója lehessen. Bechtolf egyébként korábban többször is dolgozott együtt Pereirával Zürichben.