Hella

Elhunyt Bruno Bartoletti

2013.06.10. 16:30

Programkereső

A Maggio Musicale Fiorentino egykori művészeti vezetőjét egy nappal nyolvcanhetedik születésnapja előtt, június 9-én érte a halál Firenzében.

Bartoletti a firenzei Luigi Cherubini Konzervatóriumban végezte tanulmányait. A koppenhágai Királyi Opera, illetve a római Operaház igazgatói széke mellett a rangos firenzei zenei fesztivál, a Maggio Musicale Fiorentino művészeti vezetőjének pozícióját is ő foglalta el éveken át. Emellett más rangos itáliai zenekaroknál és operaházaknál is dolgozott, például a milánói Scalában, a parmai Teatro Regióban, a firenzei Teatro Comunaléban és a nápolyi San Carlo Operaházban.

gyertya
gyertya

Csaknem fél évszázadon át volt előbb vendégkarmesterként, majd művészeti, illetve zeneigazgatóként a chicagói Lyric Opera művésze. Sir Andrew Davis, a Lyric jelenlegi zeneigazgatója Bartoletti halálhírével kapcsolatban kijelentette, hogy amikor 2000-ben átvette a helyét, tisztában volt azzal, milyen jelentős örökséget kell megőriznie. Az olasz karmester 1956-ban érkezett a két évvel korábban alapított társulathoz, részben a világhírű bariton, Tito Gobbi meghívására, és egy legendás sikerű Trubadúr-előadással debütált. Davis szerint Bartolettinek köszönhető a Lyric beceneve, a "nyugati Scala", illetve az, hogy az intézmény a legelismertebb operaházak közé került. Bartoletti nem csupán a standard olasz repertoárt építette fel Chicagóban, de ő mutatta be Alban Berg Wozzeckjét, illetve Krzysztof Penderecki Paradise Lost (Elveszett paradicsom) című művét és más kortárs alkotók kompozícióit is.

Diszkográfiájában a leghíresebb énekesekkel készített felvételek sorakoznak, dolgozott együtt Luciano Pavarottival, Plácido Domingóval, Renata Tebaldival és Montserrat Caballéval is.