Konstantin

Hippolütosz és Aricia

2013.06.18. 12:31

Programkereső

Az ötvenesztendős, mindaddig inkább billentyűs játékosként és elméletíróként ismert Jean-Philippe Rameau első operája, az Hippolyte et Aricie 1733-as bemutatója lendületesen kibontakozó vitát generált a korabeli francia zenei életben. A kulturális intézményként tisztelt Lully híveit mélységesen felháborította az újdonság, mások ugyanakkor éppen Rameau stílusának burjánzó szeszélyességét méltatták.

Az új korszakot nyitó operát, amelyet André Campra tíz másik kompozícióra is elegendő, bőségesen áradó zenei invenciójáért ünnepelt annak idején (és amellyel kapcsolatban a 18. században először hangzott el a barokk jelző - erősen perjoratív értelemben), a Magyar Állami Operaház utolsó, pontosabban inkább évadon kívüli premierként tűzi műsorára júniusban, egyszersmind folytatva a májusi Richard Strauss-bemutatóval megkezdett családtörténetet is. A Racine klasszikusát a két fiatal szerelmes, Hippolütosz és Aricia szemszögéből elmesélő darab központi nőalakja, a mostohafiáért lángra lobbanó, tragikus sorsú Phaidra, Thészeusz felesége ugyanis Minósz krétai király és Pasziphaé lánya volt a görög mitológia szerint, ilyen módon pedig Ariadné nővére.

Hippolyte et Aricie - papnők, jelmezterv
Hippolyte et Aricie - papnők, jelmezterv

Bár a két cselekmény óhatatlan egymásra vetülése következtében az ember hajlamos elábrándozni azon, vajon mennyivel járt volna jobban Thészeusz, ha annak idején nem szabadul meg olyan könnyedén Ariadnétól Naxosz szigetén, az Andrássy úton készülő Rameau-produkció stábját az ismertetett elképzelések szerint nem foglalkoztatják ehhez hasonló gondolatok. Haamer Andrea jelmezei, Szendrényi Éva díszletei és Bordos Zsolt animációja a családfakutatás helyett a szerelem sajátos allegóriájaként interpretálja a szüzsét: az érzést az egész világot átható és mozgató erőként értelmezve sajátos, képzelt univerzumban helyezik el az előadást, fantáziabolygók uraiként ábrázolva az egyes szereplőket, istenségeket és héroszokat.

Hippolyte et Aricie - Pluto, jelmezterv (Magyar Állami Operaház)
Hippolyte et Aricie - Pluto, jelmezterv (Magyar Állami Operaház)

A futurisztikus látványvilág dacára azonban a zenei megvalósítás historikus szellemű marad: a Káel Csaba rendezte előadást Vashegyi György vezényli majd, az Operaház zenei együttesei helyett pedig az Orfeo Zenekart és a Purcell Kórust hallhatja a közönség. Hippolyte szerepében a Müpa Leclair-produkciójának Glaucusa, az amerikai Jeffrey Thompson lép színpadra, Aricie Szutrély Katalin lesz, Phèdre Vizin Viktóriának köszönhetően kel éltre, Thésée szólamát pedig Kovács István énekli. Az opera két címszereplője emellett a barokk színpadi gesztusok reprezentatív rendszerét is alkalmazni fogja - rajtuk kívül azonban senki más. Ez a különleges, csak kettejük számára fenntartott kommunikációs forma ugyanis az érzelmek kifejezésének eszközéül szolgál majd.