Dezső

Bartók, ősbemutatók, operapályázat - Miskolc 2013

2013.06.24. 12:23

Programkereső

Kesselyák Gergely fesztiváligazgató sikeresnek ítélte a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál idei évadját a programsorozat záró napján, június 23-án tartott sajtótájékoztatón.

Megfogalmazása szerint a június 14-én kezdődött és 23-án este gálával záruló rendezvényen látványos programot kínáltak, amely nem csak az opera szerelmeseinek szólt. Bartók Béla három színpadi műve - A kékszakállú herceg vára, A fából faragott királyfi és A csodálatos mandarin - mellett ősbemutatók, hangversenyek, valamint operett, balett és bábjáték is színesítette a kínálatot. Három magyar zeneszerző, Orbán György, Vajda János és Iván Sára új, illetve - az operettel jelentkező szegedi növendék esetében első - művét is láthatták a nézők. A határon túlról négy társulat mutatkozott be.

Kesselyák Gergely
Kesselyák Gergely

A fesztiváligazgató becslése szerint mintegy 7-9 ezer néző tekinthette meg az előadásokat. Verdi Anger Ferenc rendezésében színre kerülő Traviatáját először felvonásonként más-más helyszínen adták elő, majd természetesen a teljes művet is bemutatták.

Kesselyák Gergely szólt arról is, hogy először hirdették meg A jövő kulcsa című operaíró versenyt, amelyre kilenc alkotás érkezett be, a három továbbjutott pályázatot - Németh Norbert, Girolamo Deraco és Szilágyi Miklós-Horváth György műveit - zongorás "olvasóopera" formájában szólaltatták meg, a legjobbnak ítélt részleteket pedig a záróesten is eljátszották zenekari kísérettel. A fesztiváligazgató a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy a tervek szerint a következő években  is meghirdetik majd ezt a pályázatot.