Béla

Bayreuth-ot meghódítják a korai operák

2013.07.07. 16:10

Programkereső

Hiába a gondos tervezés, az utókor többnyire keresztülhúzza az alkotók számításait. Bár a bayreuth-i koncepció kezdettől fogva kifejezetten Wagner érett alkotásainak ünneplését szolgálta, a korai kompozícióknak mégis sikerült fellopakodniuk a fesztivál műsorára.

Július 7-én kezdődik a Bayreuthi Ünnepi Játékok "előfesztiválja", mégpedig éppen azokkal a korai művekkel, amelyeket a zeneszerző "kitiltott" a Zöld Dombról.

Richard Wagner büsztje a bayreuth-i Festspielhaus kertjében
Richard Wagner büsztje a bayreuth-i Festspielhaus kertjében

Bayreuth város kulturális tanácsosa és az ünnepi évad szervezői ugyanis úgy vélték, a bicentenárium művészi jelentőségét tekintve komoly mulasztás lenne megfeledkezni a fiatalkori alkotásokról. Ezért megállapodtak a Lipcsei Gewandhaus zenekarral és a szülőváros operaházával, hogy a télen és tavasszal bemutatott három operát most az Oberfrankenhalléban is előadják - áll a Bayreuthi Fesztivál szervezőinek hírlevelében.

Július 7-én és 10-én, valamint 13-án így a Rienzit játsszák, amelyet Matthias von Stegmann állított színpadra. A címszerepet Robert Dean Smith énekli, aki tavaly a Budapesti Wagner Napokon a Tannhäuserben lépett fel. Daniela Sindram lesz Adriano, Jennifer Wilson pedig Irene, az előadást Christian Thielemann vezényli. Július 8-án (majd 11-én és 14-én) az Aron Stiehl rendezte Szerelmi tilalmat láthatja a közönség Constantin Trinks irányításával, július 9-én pedig A tündéreket adják elő félig szcenírozott formában, Ulf Schirmer vezényletével és Renaud Doucet rendezésében. A tündérkirályt Igor Durlovski személyesíti meg.