Sándor, Ede

"Nyolc gyűrű mind fölött"

2013.07.15. 11:40

Programkereső

Bár Wagner tetralógiájában és Tolkien mesefolyamában egyaránt elegendő egyetlen gyűrű a világ fölötti uralomhoz, a színpad világában rendszerint több kell belőle. Bayreuth-ban az idén nyolccal is készülnek.

A július 26-tól négy egymást követő estén látható Ring-ciklus új változatát Frank Castorf, a berlini Volksbühne híres rendezője állítja színpadra. Jóllehet a koncepciónak nem sarkalatos pontja, az előadásoknak mégis rendkívül fontos eleme a "főszereplő" kellékkel kapcsolatos előrelátás. Egyrészt a tárgynak feltétlenül jelentősnek kell látszania, így ha aranyból természetesen nem is készülhet, mindenképpen ragyogónak, figyelemfelkeltőnek kell lennie, hogy már a látvány is igazolja: ez az a tárgy, amely korlátlan hatalmat ad viselőjének, és amiért emberek, óriások és istenek küzdenek egymással. Másrészt érdemes pótlással is készülni, korábban ugyanis, mint a Bayreuthi Ünnepi Játékok hírlevele írja, előfordult, hogy a játék hevében Wotan túlzott lendülettel hajította oda Fasoltnak a gyűrűt, és az eltűnt a díszlet két szintje között, az óriásnak pedig a zsebéből kellett végül előhúznia a tartalék ékszert. Éppen ezért Castorf és csapata elfogadta a rendezőasszisztens arra vonatkozó javaslatát, hogy legalább nyolc azonos külsejű, de az adott szereplők, Alberich, Wotan, Fasolt, Fafner és Gunther kezére méretezett gyűrűt rendeljenek a produkcióhoz.

Bayreuth Festspielhaus
Bayreuth Festspielhaus

Emellett a tapsrend összeállítására is különös gondot fordítanak. A jó előadást követően felemelő, egy kevéssé élvezetes este után viszont inkább bosszantó procedúra koreográfiájának kidolgozása ugyanis egyáltalán nem egyszerű. Nagyon fontos, hogy a cselekmény kulcsfigurája legyen az, aki a tapsok csúcsán hajolhat meg, ennek a szereplőnek a kiléte azonban a tetralógia esetében nem minden operában egyértelmű. Míg a Siegfriedben a helyzet magától értetődik, A walkür esetében például a kérdés megválaszolása lényegesen bonyolultabb. Ezen kívül a tapsrendnek azt is segítenie kell, hogy az este sztárja, különösen akkor, ha debütál a Zöld Dombon, meghajláskor köszönthesse a közönséget. Mindennek zavartalan lebonyolítása a játékmester feladata.