Béla

A Ring mindössze négy órában - akár Budapesten is

2013.07.19. 15:54

Programkereső

A Bayreuthi Fesztivál ünnepélyes megnyitója előtt egy nappal, július 24-én Wagner monumentális tetralógiája, a Ring mindössze négy órába sűrített változatát adják elő a városi színházban. A tervek szerint a produkciót elhoznák Budapestre is.

Az egyestés Ringet Nicolaus Richter, a város kulturális tanácsosa, a konzervatórium igazgatója vezényli, aki 2011-ben meghívta Bayreuthba a Bartók+ Miskolci Nemzetközi Operafesztivállal közösen bemutatott Don Sanche-előadást, Liszt ifjúkori és egyetlen operájának produkcióját, és vendégül látta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zenekarát is. Mint akkor elmondta, fontosnak tartja, hogy Wagneré mellett a Liszt-hagyomány is egész évben éljen, erősítse a város hírnevét.

Joachim Köhler: A nevető Wagner - könyvborító
Joachim Köhler: A nevető Wagner - könyvborító

Wagner születésének 200. évfordulója alkalmából Bayreuth számos rendhagyó eseménynek adott helyet az elmúlt időszakban, játszották a Festspielhausból a szerző által kitiltott korai műveket, felvonultatták a Ring sárkányait, felolvasóesteket, kiállításokat szerveztek.

Az egyestés Ring színpadképét David Seaman, a jelmezeket Andrea Uhmann tervezte. A tetralógiát mindössze nyolc énekes és húsz muzsikus szólaltatja meg, ám a város honlapján Richter azt ígéri: minden, a cselekmény szempontjából fontos figura életre kel.

Philippe Arlaud francia rendező állítja színpadra a rövidített zenés eposzt - 2002 és 2007 között az ő színpadképeivel és rendezésében játszották a Zöld Dombon a Tannhäusert. Így - írja a város honlapja - egyértelmű, érthető és izgalmas koncepciót várhat a közönség. Nicolaus Richter pedig úgy véli, hogy a könnyen utaztatható kamaraprodukciót Franciaországban, Magyarországon és az Egyesült Államokban is szívesen látnák.