Sándor, Ede

A bolygó hollandival nyitott a Bayreuthi Ünnepi Játékok

2013.07.25. 15:23

Programkereső

Hírességek, a kancellár és a köztársasági elnök jelenlétében, A bolygó hollandi című operával nyílt meg július 25-én este a Bayreuthi Ünnepi Játékok, amely programsorozat a Wagner-év fénypontjának ígérkezik.

"Tetszett az előadás, szép este volt" - mondta Angela Merkel. A tavaly bemutatott darab nemcsak a kancellár, hanem Joachim Gauck államfő tetszését is elnyerte. A bolygó hollandit Christian Thielemann vezényelte, a darab rendezője Jan Philipp Gloger. A karnagy ismét nagy sikert aratott a Zöld Dombon - csakúgy, mint az énekesek -, Gloger munkájával azonban nem volt maradéktalanul elégedett a közönség.

Richard Wagner büsztje a bayreuth-i Festspielhaus kertjében
Richard Wagner büsztje a bayreuth-i Festspielhaus kertjében

Bár A bolygó hollandit is díjazta a közönség, igazán nagy érdeklődés mégis az új Ringet övezi. A tetralógia új feldolgozását Frank Castorf jegyzi. A berlini Volksbühne intendánsa csütörtökön bepillantást engedett interpretációjába. Számára a központi kérdés az volt, hogy "manapság mi számunkra az arany"? Szerinte az olaj. "Olaj nélkül semmi sem működik" - hangoztatta. Ezért is játszódik a Ring első része, A Rajna kincse egy benzinkúton a híres 66-os út mentén, az Egyesült Államokban. A ciklus további művei Azerbajdzsánban, illetve a Wall Streeten játszódnak majd.

A fesztivál augusztus 28-ig tart, A bolygó hollandi és a Bajor Állami Opera új főzeneigazgatója, Kirill Petrenko által dirigált Ring darabjai mellett a Tannhäusert és a Lohengrint is láthatja a közönség.