Sándor, Ede

Bicentenáriumi ajándék

2013.07.31. 11:39

Programkereső

Július 31-én este - immár tizenegyedik alkalommal - ajándékkoncertet ad a Dóm téren a Szegedi Szifmonikus Zenekar Gyüdi Sándor vezényletével.

A mára hagyománnyá vált nyári hangversenyre lső alkalommal 2003-ban került sor a szabadtéri játékok színpadán. A teltházas siker nyomán azóta a város szimfonikus zenekara és a fesztivál szervezői minden évben meglepik a közönséget egy ingyenes előadással - mondta el Fábián Barbara, a Szegedi Szabadtéri Játékok sajtóreferense.

A Szegedi Szimfonikus Zenekar a szegedi Dóm téren 2011 májusában a Liszt Mindenkinek! című rendezvényen
A Szegedi Szimfonikus Zenekar a szegedi Dóm téren 2011 májusában a Liszt Mindenkinek! című rendezvényen

Az ajándékkoncert műsorát mindig igyekeznek valamilyen aktualitáshoz kötni: 2004-ben, az uniós csatlakozás évében Beethoven 9. szimfóniáját (d-moll, op. 125) adták elő, de az elmúlt esztendők során a különböző évfordulókhoz kapcsolódóan Mozart-, Bartók-, Kodály- és Liszt-művek is szerepeltek már a programban.

Idén a kettős bicentenárium apropóján Verdi és Wagner műveiből hallhat részleteket a közönség. Az operagála első felében a Tannhäuser, a Lohengrin, A bolygó hollandi és A walkür egy-egy jelenetét idézik meg a zenészek a Liszt-díjas szegedi szoprán, Temesi Mária közreműködésével, a szünet után pedig Verdi operáiból, a Simon Boccanegrából, a Nabuccóból, A trubadúrból, az Aidából, az Otellóból, a Luisa Millerből és A végzet hatalmából szólaltatnak meg nyitányokat, zenekari betéteket és áriákat. A koncert második felének szólistája a szegedi születésű, Liszt- és Kossuth-díjas énekesnő, Tokody Ilona lesz.