György

Hozzáférhetővé válik Wolfgang Wagner hagyatéka

2013.08.01. 10:15

Programkereső

A 2010-ben elhunyt Wolfgang Wagner - Wagner unokája, Liszt dédunokája - írásbeli hagyatéka a Bajor Állami Levéltárba kerül - jelentették be július 30-án Münchenben.

Sylvia Krauss levéltári asszisztens elmondta, hogy a dokumentumok Wolfgang Wagner magánélete mellett elsősorban bayreuth-i intendánsi tevékenységére világítanak rá. Ő kormányozta ugyanis a leghosszabb ideig az ünnepi játékokat: 1951-től a fivérével, Wielanddal közösen vezették a fesztivált, 1967 után azonban Wolfgang csaknem négy évtizeden át egyedül irányította a Festspielhaus eseményeit.

Levéltár
Levéltár

Egyes levéltári mappákban a levelezései találhatók, amelyek között akadnak napi feljegyzések és újságkivágások is - árulta el Sylvia Krauss. Ugyanakkor a náci időszakra vonatkozó dokumentumokat, valamint a szülőktől származó anyagokat is tartalmaz a hagyaték. A személyes dokumentumok között szerepel Wolfgang Wagner és fia, Gottfried levelezése, valamint Wolfgang Wagner önéletrajzának kézirata, amelyet lánya, Katharina Wagner ajándékozott a levéltárnak.

Mivel Wolfgang Wagner 2010-ben halt meg, az anyag csak 2020 után vélik hozzáférhetővé. Addig kizárólag kutatók láthatják a dokumentumokat, de ők is csak azután, hogy katalogizálták, és megfelelő, például sav elleni védelemmel ellátott mappákban archiválták az iratokat.