Csilla, Noémi

Budavári Palotakoncert – Osvárt Andrea vezeti a gálát

2013.08.02. 11:22

Programkereső

Az elsősorban Olaszországban és az Egyesült Államokban ismert magyar filmszínésznő, Osvárt Andrea lesz az augusztus 10-i operett-ünnep, a Budavári Palotakoncert műsorvezetője. A nagyszabású gálát az m1 nézői a nemzeti ünnep előestéjén, augusztus 19-én láthatják.

A Budavári Palotakoncert, mely az "Operett a Duna fölött" alcímet kapta, a színházi évad nyári csöndjét hivatott megtörni, idén először, a magyar operett-játszás legnagyobbjaival. 2013. augusztus 10-én, a Budai Vár Oroszlános udvarának elegáns környezetében rendezett nagyszabású gála igazi különlegesség lesz.  A látványos, szabadtéri esten a legnépszerűbb operett-szerzők, elsősorban a magyar Lehár és Kálmán Imre legismertebb melódiái csendülnek fel a palota gyönyörű miliőjében, bécsi és budapesti hangulatban. A műsor látványvilágát pirotechnikai és mozgóképes elemek teszik még egyedibbé. Az újszerű megoldások szorosan összefonódnak majd a Budapesti Operettszínház művészeinek produkciójával. A szabadtéri gálaest izgalmas látványvilágával, újszerű megoldásaival és elegáns hangulatával garantáltan a budapesti nyár meghatározó színfoltja lesz - a producerek, dr. Vadász Dániel és Nacsa Olivér reményei szerint évről évre egyre több és több nézőt csábítanak majd ide, külföldről is. 

Budavári Palotakoncert
Budavári Palotakoncert

Éppen ezért kértek fel egy, a nemzetközi kulturális életben is jegyzett, fiatal művészt műsorvezetőnek. Osvárt Andrea modellként kezdte pályafutását, majd Rómába költözött, hogy színésznő lehessen. Kitartó és céltudatos munkával elérte, hogy ma már főszerepeket játszik olasz és amerikai filmekben. Nem kisebb sztárok partnere volt, mint Robert Redford, Brad Pitt, Heath Ledger, Jeremy Irons, Giuliano Gemma, vagy Clive Owen. „Az operett műfaja nem csak a magyar, hanem a világ zenekultúrájának szerves része. Sokat utazom, látom, hogy a legnagyobb operaházak játsszák magyar szerzők, elsősorban Lehár Ferenc és Kálmán Imre műveit, akikre igazán büszkék lehetünk. A víg özvegy vagy a Csárdáskirálynő ismert részleteit olyan neves művészek, mint Plácido Domingo vagy Anna Netrebko is állandóan koncertrepertoárjukon szerepeltetik. A magyar operett-játszás is világmárka, New Yorktól Tokióig ismerik. Örülök, hogy itthon most az ezt tovább erősítő ügy, a Budavári Palotakoncert mellé állhatok műsorvezetőként, s reménykedem, hogy a magyarországi televíziós közvetítés mellett egyre több külföldi tévécsatorna veszi majd át a műsort. A Palotakoncert az operett nyári, exkluzív ünnepe lesz. Kihagyhatatlan élmény szerintem..." - mondja Osvárt Andrea.

Budavári Palotakoncert-Osvárt Andrea
Budavári Palotakoncert-Osvárt Andrea

Lehár Ferenc, Kálmán Imre, Ábrahám Pál, Huszka Jenő, Szirmai Jenő művei mellett a műsorban lesznek meglepetés számok is, olyan remek operettek részletei lesznek láthatók-hallhatók, mint a Marica grófnő, A Csárdáskirálynő, a Mária főhadnagy, a Viktória, a Cirkuszhercegnő, A víg özvegy, a Leányvásár, A mosoly országa, a Mágnás Miska, a Luxemburg grófja és a Cigányszerelem. A nyári időszakban az augusztus 10-i, budavári az egyetlen olyan helyszín, ahol a hazai operett-játszás leghíresebb előadói egyszerre lesznek láthatók, hallhatók. A gálaesten fellép Fischl Mónika, Frankó Tünde, Bordás Barbara, Kállay Bori, Vadász Dániel, Vadász Zsolt, Dolhai Attila, Oszvald Marika, Szendy Szilvi, Dancs Annamari, Faragó András, Peller Károly, Kerényi Miklós Máté és Brasch Bence. A gála rendezője: KERO.

Budavári Palotakoncert
Budavári Palotakoncert

A szuperprodukcióra 150, nagyrészt új jelmezzel és magas színvonalú színpad-, hang-, és fénytechnikával készülnek a rendezők, a művészeket a Budapesti Operettszínház 50 fős szimfonikus zenekara kíséri, Makláry László dirigálásában, s a 20 fős Balettkar is közreműködik - mondta el Nacsa Olivér és dr. Vadász Dániel producer, hozzátéve, remélik, hagyománnyá válik a Palotakoncert, s nemcsak kétezer ember látja majd az előadást, hanem a hazai és a nemzetközi televíziók révén milliókhoz juthat el. A műsort az MTVA augusztus 19-én 20.15 órakor tűzi az M1 műsorára.