Zelma, Rajmund

A Szépség és a Szörnyeteg a musicalek fővárosában

2013.08.05. 10:40

Programkereső

Hamburgban előbb kissé hűvösen, majd a premier végén kitörő ovációval fogadta a közönség Budapesti Operettszínház Szépség és a Szörnyeteg című előadását.

Lőrinczy György, a turnét vezető Pentaton Művészügynökség ügyvezetője a premiert követően elmondta, az elsősorban szakmai közönség először hűvösen reagált, de a végén állva ünnepelték az Operett társulatát. Lőrinczy György hozzátette: „Hamburgban olyan Disney-musicaleket játszanak, mint a Tarzan vagy az Oroszlánkirály, de látható itt a Rocky és Az operaház fantomja is. Ráadásul gyakorlatilag az összes, tengerjáró hajókon megtekinthető zenés színházi produkció csapata itt próbál, joggal nevezhetjük hát Hamburgot a műfaj német fővárosának. Az itteni musicalélet összes prominens képviselője eljött, tudtuk, nagy tétje lesz ennek a bemutatónak. Nehezen adták meg magukat, mint kiderült, voltak fenntartásaik eleinte azzal, hogy egy magyar társulat játszik németül, de végül felforrósodott a hangulat. A teljes nézőtér állt, hatalmas tapsvihar volt az első előadás végén - s ez azért is öröm, mert szakmai sikerről van szó".

Szépség és a Szörnyeteg - a Budapesti Operettszínház németországi turnéja
Szépség és a Szörnyeteg - a Budapesti Operettszínház németországi turnéja

Olyan művészek, színházi szakemberek is részt vettek a bemutatón, akik már dolgoztak különböző helyeken A Szépség és a Szörnyeteg előadásaiban. Ők úgy vélekedtek, a megszokottól eltérő, de a darabhoz nagyon hű a budapesti változat, ugyanakkor meglepte őket, hogy, bár turnéprodukcióról van szó, de rendkívül színvonalas, igényes, s különleges látvány- és vetítésvilágú az előadás. Külön kiemelték, látszik, összeszokott a csapat, egy igazi társulat látható a színpadon.

A hamburgi előadások során folytatódik az új szereplők bemutatkozása: a Szörnyeteget játszó Szentmártoni Norman ezúttal Gastonként, Siménfalvy Ágota pedig nem csak Teamamaként, hanem Madame de la Nagykomód szerepében is látható lesz. Illetve a produkció új karmestert is avatott, Bolba Tamás személyében.

A musical iránt egyébként Hamburgban is hatalmas az érdeklődés, ami nem csoda, hiszen az NDR televízió DAS! című műsora élőben jelentkezett be a próbáról, több dalt is közvetítettek, illetve kulisszatitkok is kiderültek. Homonnay Zsolt például elmesélte, a Szörnyeteg sminkje 1 óra alatt készül el, és a jelmez felvétele is további 1 órán át zajlik. Igen meleg van benne, nevezhető egy mobil szaunának - mondta Homonnay Zsolt.

Szépség és a Szörnyeteg - a Budapesti Operettszínház németországi turnéja
Szépség és a Szörnyeteg - a Budapesti Operettszínház németországi turnéja

A műsorban Németország ismert musicalszínésznőjével, Az operaház fantomja első Christine-jével, Anna Maria Kaufmannal is beszélgettek, aki elmondta, mennyire szereti A Szépség és a Szörnyeteg zenéjét, s hozzátette, a művet az Operettszínház társulata világszínvonalat képviselve mutatja be: hadd jegyezzem meg, amit a Budapesti Operettszínház csodálatos előadása is alátámaszt, hogy a musicalekben, operettekben a legnehezebb éneklési módot alkalmazzuk, éppúgy, mint az operákban, csak ebben a két műfajban táncolni, játszani és prózát mondani is tudni kell. Mindezt az Operettszínház csapata világszínvonalon teszi. Igazán megéri Hamburgba jönni, megnézni ezt az előadást, vagy éppen elutazni Berlinbe, ahol augusztus 17-én, a Waldbühne szabadtéri színpadán A Csárdáskirálynőt mutatja be ugyanez a teátrum, jómagam Szilviaként szerepelek az előadásban.

Vagyis a turnék folytatódnak. Augusztus közepén vadonatúj díszlettel debütál a német fővárosban Kálmán Imre operettje Kero rendezésében, majd a produkciót télen Tel Aviv közönsége is megismerheti, tíz alkalommal, a helyi operaházban. Kálmán Imre másik világhírű művével, a Marica grófnővel ősszel Baden-Badenbe utazik a Budapesti Operettszínház, ahová már jövő évi premierje előtt, látatlanban meghívták a Kero által rendezett Lehár-nagyoperettet, A mosoly országát. A Szépség és a Szörnyeteg is folytatja turnéját: télen Zürich, Essen és Bréma közönsége vár rá.