Csilla, Noémi

Magyar rendező és szervező Finnországban

2013.08.12. 13:45

Programkereső

Egy időben két magyar szakember dolgozik Finnországban. Böhm György A dzsungel könyve című előadást rendezi a Svenska Teaternben Helsinkiben, míg 100 km-rel távolabb, Lahtiban Szentpéteri-Jakab Anita második alkalommal szervezi az orosz balett gálát.

Böhm György már több alkalommal rendezett külföldön, de ez az első alkalom, hogy a finneknél dolgozik. "Minden országnak megvan a sajátossága, a mostani helyzet különlegessége az, hogy Finnországban rendezek egy svéd nyelvű előadást. Nem egyszerű feladat, hiszen egy fordított szöveg hatása teljesen más tud lenni, így nagyon kell figyelni arra is, hogy egy-egy jelenetnél pontosan ugyanaz az érzés jöjjön át, mint az eredeti A dzsungel könyvében. Meg kell tanulni az itteni színészekkel dolgoznom, mert tagadhatatlanul más a mentalitásunk: ők igazi északiak, a szó varázslatos értelmében" - mondta el a munka kapcsán Böhm György. A dzsungel könyve finnországi bemutatója szeptember 21-én lesz, Helsinkiben.

Böhm György
Böhm György

Szentpéteri-Jakab Anita több mint három évet élt már Finnországban, szakmai tapasztalatát kint is érvényesíteni tudta. Első évben rádiózott, majd a második évtől már a világ leghíresebb orosz balett táncosaival dolgozott. "A tavalyi évben óriási siker volt az orosz balett gála, a dupla telt házas rendezvény végén állva tapsoltak, ami nagyon megható élmény volt. A táncosok elképesztően profik, de ez nem is annyira meglepő, hiszen az orosz balett a világon a leghíresebb. Nemcsak a társulat, a táncosok, de a rendező, Alexei Fadejechev is világ szinten ismert művész. Az, hogy magyarként külföldön egy ilyen gála szervezésén dolgozhatok, óriási kihívás számomra.

A finnek szeretik a magyarokat, ez egyrészt nagyon jó érzés, másrészt megkönnyíti a munkámat. Nem titkolt szándékom, hogy a jövőben erősíteni szeretném a két ország kapcsolatát. Ebben már partnerekre is találtam. Szeretném megmutatni a finneknek, milyen nagyszerű magyar művészeink vannak, és a terveim között szerepel a kulturális túrák - KUL TÚRA- beindítása is. A cél, hogy minél több ország megismerje a magyar művészetet, művészeinket, akikre igen büszkék lehetünk."