Vince, Artúr

Mozart Varázsfuvolájával nyit újra a Zeneakadémia Kisterme

2013.08.21. 11:41

Programkereső

Különleges előadás avatja fel december 6-án a Liszt Ferenc téri koncertközpont kisebbik, operajátékra újra alkalmassá tett termét.

Az előadás kettős ünnep a Kisterem történetében: egyrészt decemberben ismét bekapcsolódik a budapesti koncertéletbe a város egyik legszebb és legjobb akusztikájú, kamarakoncertek rendezésére alkalmas terme, másrészt ötven év szünet után újra operaelőadásnak lehet tanúja a Zeneakadémia közönsége. A kisterem ugyanis 1964-ben elveszítette operai képességeit, amikor a fokozódó helyhiány miatt megszüntették a zsinórpadlást, s az átalakítás hevében felszámolták a zenekari árkot is. A Liszt Ferenc téri épület 2013 őszén befejeződő teljes rekonstrukciójának és megújulásának részeként az ugyancsak varázslatos atmoszférájú terem visszanyerte eredeti formáját és funkcióját, s ennek sikeréről és fontosságáról elsőként a Zeneakadémia vadonatúj produkciója győzheti majd meg a publikumot.

A Zeneakadémia földszinti előcsarnoka a rekonstrukció előtt a művészet forrását ábrázoló Körösföi-Kriesch freskóval
A Zeneakadémia földszinti előcsarnoka a rekonstrukció előtt a művészet forrását ábrázoló Körösföi-Kriesch freskóval

Hogy Mozart Varázsfuvolája nyitja a kistermi operajátszás 21. századi történetét, az aligha meglepő, hiszen az egyetemes operatörténet talán legtökéletesebb remekéről van szó, amely sokértelmű - de alapvonalaiban egyszerű - meséjével, a művészi és populáris elemek mesteri keverésével máig méltán számít a legnépszerűbb daljátékok egyikének. Az előadás művészeti vezetője az idén hetvenedik születésnapját ünneplő,világhírű drámai szoprán, Marton Éva. A művésznő a darab szereposztását a közelmúltban végzett és jelenleg is a Zeneakadémián tanuló énekesekből állította össze, így a Mozart-operanői szerepeiben Hajnóczy Júlia, Halmosi Tímea, Jakab Ildikó és Rácz Rita énekesnőket hallhatjuk, a férfiszerepeket pedig Cser Krisztián, Gaál Csaba, Kristofori Ferenc, Pataky Potyók Dániel és Szécsi Máté alakítják majd.

Az előadást Almási-Tóth András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Ének Tanszékének színpadi játék tanára rendezi, akinek feltett szándéka, hogy maga az épület legyen a főszereplő, hiszen a rendező szerint a Mozart-operához hasonlóan az átadásának 105. évfordulójára megújuló épület is a zene varázslatos ereje köré épül, ráadásul a Zeneakadémia épületének ornamentikája és Varázsfuvola egyaránt bővelkedik szabadkőműves-motívumokban, a jelmezeken pedig megjelennek majd a ház szecessziós és art deco motívumai is. A rendező és a művészeti vezető céljai közé tartozik az is, hogy a decemberi előadás és általában az operaműfaj számára minél több fiatalt nyerjenek meg, ezért Schikaneder szövegét ez alkalommal Varró Dániel új, erre az alkalomra készülő fordításában ismerheti meg a közönség. Az előadás zenei megvalósításáért a török származású, de a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott és sokak számára a Magyar Televízió IX. Nemzetközi Karmesterversenyéről ismerős dirigens, Alpaslan Ertüngealp felel majd.

A Zeneakadémia december 6-i, és az azt követő további öt 2013-as Varázsfuvola-előadására ide kattintva lehet jegyet váltani, de aki inkább személyesen vásárolná meg belépőit, a Libri könyvesboltokban, vagy a Zeneakadémia Koncertközpont ideiglenes jegyirodájában, az Írók Boltjában válogathat a kínálatból.