Antal, Antónia

“A New York-i operaszezon fénypontja”

2013.08.23. 20:14

Programkereső

A New York Times szerint a Fischer Iván által rendezett és vezényelt Figaro koncertszínházi előadása a New York-i operaszezon fénypontja volt. A Don Giovanni nagysikerű, 2011-es bemutatója után Fischer és a Budapesti Fesztiválzenekar produkcióját nemcsak a közönség, de a szigorú helyi kritikusok is ünnepelték.

A Budapesti Fesztiválzenekar, a világ 10 legjobb zenekarának egyike már 2011-ben is feltüzelte és elvarázsolta a New York-i Mostly Mozart fesztivál közönségét különleges Don Giovanni előadásával, amely a The New York Times kritikusa szerint az egyik legkiválóbb produkció volt, amelyet valaha látott.

Fischer Iván
Fischer Iván

2013. augusztus 11-én, 13-án és 15-én Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar visszatért New York-ba, és a zenekar harmincadik jubileumi évadát a Le Nozze di Figaro előadással nyitotta meg. A koncertszínházi produkciót, amely organikus egységet teremt a zene és színház között, az igényes helyi közönség hangosan ünnepelte; az előadás elvarázsolta az egyébként szigorú kritikusokat is. A New York Post szerint „Mozartjuk egész egyszerűen őrült jó volt", a nj.com szerint az előadás legnagyobb ereje a „végig jelenlévő forma és stílusgazdagság". A Bachtrack az előadást egyszerre „frissnek és jókedvűnek nevezte", az Opera World pedig Fischer Iván „lezsersége" mellett Szakács Györgyi jelmezeire hívja fel a figyelmet: „a jelmezek olyan könnyedséget sugároztak, mintha az előadást éppen ott és akkor hozták volna létre".

„A zenei produkció egészen különleges volt. Fischer Iván vezetésével az elmúlt harminc évben a Budapesti Fesztiválzenekar a nemzetközi zenei élet egyik legelismertebb szereplőjévé vált. Ezt bizonyítja a vasárnapi ruganyos, ragyogó és áttetsző Figaro előadás is" írja a New York Times hasábjain Anthony Tommasini kritikus. A The New York Times szerint egyébként a Figaro - csakúgy, mint két évvel korábban a Don Giovanni - „a New York-i operaszezon fénypontja volt"