Zelma, Rajmund

Vezetőváltás készül Bayreuth-ban

2013.08.28. 12:04

Programkereső

Intenzív párbeszéd folyik a Bayreuth-i Ünnepi Játékok jelenlegi vezetői és a fesztivált működtető gazdasági társaság között arról, ki kap főszerepet 2015 után a fesztivál vezetésében - jelentette be kedden Georg von Waldenfels, az ünnepi játékok mellett álló baráti társaság szóvivője.

2008-ban teljesült az ünnepi játékokat több mint ötvenöt éven át vezető Wolfgang Wagner óhaja, amikor két lányát, Eva Wagner-Pasquier-t és Katharina Wagnert nevezték ki a szokásos hét évre a játékok társintendánsainak. Katharina Wagner néhány hónappal ezelőtt egy interjúban meglebegtette: máshová szerződne Bayreuth-ból 2015 után, döntése a kondícióktól függ.

Bayreuth Festspielhaus
Bayreuth Festspielhaus

A féltestvérek fesztiváljainak mérlege a baráti társaság szerint jórészt pozitív, bár az idei Ring-ciklus heves vitákat váltott ki. A konzervatívabb darabokhoz szokott közönség a berlini Volksbühne rendezőjét, Frank Castorfot percekig tartó füttykoncerttel fogadta a színpadon (jóllehet a karmester, Kirill Petrenko sikert aratott).

Az idei fesztivált augusztus 28-án záró és a jövő évit megnyitó Tannhäuser-előadással kapcsolatban a társaság megjegyezte, hogy a 2011-es botrányos premier óta kevés az ellenállás a közönség körében. A 2010-es, szintén vitákat kiváltó Lohengrint is elfogadta mára a publikum, ebben része van annak, hogy Klaus Florian Vogt és Annette Dasch operaénekesek örök kedvencek a Zöld Dombon. Emellett egyértelmű sikernek tartják a Katharina Wagner által bevezetett, Wagner gyermekeknek című sorozatot is. Szintén a pozitívumok közé sorolható, hogy bár a fő támogató, a Siemens kihátrált a fesztivál mögül, és így idén a Volksfestplatzon nem vetítettek élőben produkciót, helyette számos németországi moziban nézhették végig az érdeklődők a nyitóelőadást (A bolygó hollandit). A Wagner születésének 200. évfordulóján, május 22-én tartott ünnepség viszont a bírálók véleménye szerint furcsán érzelemmentesre sikeredett Bayreuth-ban.

A Festspielhaus rövidesen egy több millió eurós felújítás elé néz, így jövőre új bemutatót nem is terveznek a fesztiválon. Ezért a játékokat működtető gazdasági társaság vezetői és a bajor kulturális miniszter, Wolfgang Heubisch már most vállvetve keresik Eva és Katharina utódját. A miniszter közölte, hogy a bajor állam továbbra is támogatja a fesztivált.

A baráti társaság még idén szeretne döntést, és várja a kérdésben a szövetségi kormány és a város támogatását is. Wieland Wagner leánya, Nike neve ismét felvetődött, de ő idén veszi át a bonni Beethovenfest művészeti vezetését, Christian Thielemann karmester, a játékok zenei tanácsadója pedig aligha hogyja ott a zenekari árkot azért, hogy íróasztal mögé ülhessen. Valószínűsítik, hogy a most hatvannyolc éves Eva Wagner-Pasquier 2015-ben visszavonul, harmincöt éves féltestvére pedig teljesen elhagyja a játékteret. Utóbbi a mandátuma lejárta után még két évig biztosan jelen lesz a Zöld Dombon, 2015-re ugyanis új Trisztán és Izolda-produkciót terveznek, amelyet Katharina rendez.