Antal, Antónia

Bayreuth 2014

2013.08.30. 11:15

Programkereső

Augusztus 29-én közzétették Bayreuth-ban az ünnepi játékok jövő évi programját, és bejelentették, hogy Axel Kober karmester veszi át 2014-ben a fesztivál zenei irányítását.

A bicentenáriumi Wagner-évben a Tannhäuserrel ért véget a Bayreuth-i Ünnepi Játékok rendezvénysorozata. A 2014-es fesztivál is ezzel a darabbal nyílik, amelyet jövőre is Axel Kober vezényel. A düsseldorfi Deutsche Oper am Rhein zeneigazgatója 2014-ben átveszi a játékok zenei irányítását is - olvasható a fesztivál hírlevelében.

Venusmilk (illusztráció: Willy Pogany)
Venusmilk (illusztráció: Willy Pogany)

Mellette visszatér a Zöld Dombra Kirill Petrenko karmester is, aki feltűnő sikert aratott az új Ring-ciklus dirigenseként, jóllehet a tetralógia rendezése - Frank Castorf ezzel debütált Bayreuth-ban -  megosztotta a publikumot. Ennek ellenére a produkció háromszor is szerepel a jövő évi játékrendben, sőt A walkür egy negyedik alkalommal is látható lesz, mivel az idei fesztiválközönség a ciklusnak ezt a darabját részesítette a legmelegebb fogadtatásban.

Ismét műsorra tűzik A bolygó hollandit Jan Philipp Gloger rendezésében, Christian Thielemann vezényletével: a mű összesen hat alkalommal kerül színre 2014. július 25. és augusztus 28. között. Hans Neuenfels Lohengrinjét újra Andris Nelsons dirigálja majd. Az operát ötször fogják játszani, a szereposztást azonban még nem határozták meg. Jövőre nem tartanak premiert, 2015-ben viszont a Trisztán és Izoldát mutatják be Katharina Wagner rendezésében.