Vince, Artúr

Slágerek Győrben

2013.08.31. 10:02

Programkereső

Könnyed nyáresti koncertet ígérnek augusztus 31-én a győri Széchenyi térre a Plácido Domingo által alapított Operalia énekverseny sztárjait felvonultató Voices of 2013 szervezői.

Andreas Magony tenor, a rendezvény egyik ötletgazdája és fellépője elmondta: populáris, pörgős, kellemes dallamokkal teli, mintegy másfél órás műsort állítottak össze az athéni és a katari filharmonikus zenekart is irányító Michalis Economou karmesterrel. A program gerincét olasz művek adják, benne a kétszáz éve született Giuseppe Verdi munkái, de megszólalnak Puccini-, Gounod- és Mozart-művek részletei is.

Julia Novikova
Julia Novikova

Az augusztus 29-i győri sajtótájékoztatón jelen volt a gála két sztárja, Tracy Cox amerikai szopránénekes, az Operalia egyik idei győztese, valamint a 2009-es verseny fődíjasa, Julia Novikova, Németországban élő orosz szoprán. Tracy Cox arról beszélt, hogy a múlt vasárnap, augusztus 25-én zárult verseny eredményhirdetése után kapott meghívást a győri fellépésre, amit - ha már Európában jár, és korábban nem látta Magyarországot - azonnal elfogadott. Julia Novikova megjegyezte: nagyon szereti az országot és a magyar közönséget, a szálakat pedig tovább erősíti, hogy Budapesten és Pécsett rendezték a négy évvel ezelőtti Operaliát, amelyet megnyert. Az orosz sztár a most szombati gála után legközelebb jövő júniusban lép fel Magyarországon.

Andreas Magony kitért arra, hogy Bede-Fazekas Csaba győri színész-operaénekes magyar kompozíciót ad elő, az este továbbra is titokban tartott meglepetés-fellépője pedig egy Mozart-művel áll színpadra. A görög karmester, Michalis Economou augusztus 28-án már próbált a Győri Filharmonikus Zenekarral. A sajtótájékoztatón elmondta, hogy elégedett az együttessel. Már csak az a kérdés, kitart-e a jó idő szombat estig, amikor a tér befogadóképességének megfelelően akár több ezer ember is láthatja a gálakoncertet.

A szervezők a költségekről annyit árultak el, hogy egy ilyen esemény lebonyolítása tízmillió forintos nagyságrendű tétel. Ehhez nyújtott támogatást a győri önkormányzat és a városüzemeltetési társaság. Domanyik Eszter, a városháza sajtófőnöke elmondta: a győriek szeretik a komolyzenét, remek zenekara van a városnak, ezért is született meg a döntés, hogy ingyenes nyárzáró hangverseny legyen a Voices of 2013. A rendezők 2012-ben hagyományteremtő szándékkal hívták életre a Voices (Hangok) című koncertsorozatot. Az első koncertet Pécsett tartották tavaly. A kezdeményezés célja, hogy a közönség megismerje az Operalia legsikeresebb résztvevőit, emellett találkozhasson már ismert és befutott operaénekesekkel.