Orbán

Verdi-Wagner operagála

2013.09.02. 15:45

Programkereső

2013-ban kettős évfordulót ünnepel a zenei világ, Giuseppe Verdi születésének 200., valamint Richard Wagner halálának 130. évfordulóját. A két zseniális romantikus zeneszerzőről, a XIX. század két meghatározó operazsenijéről a Duna Szimfonikus Zenekar Őszi bérletsorozatának szeptember 20-i koncertjén emlékezik meg. A Verdi-Wagner emlékesten az Adrigán Judit vezette Bel Canto Operatársulat tagjai énekelnek. Vezényel: Deák András

Szinte hihetetlen, de a XIX. század két legjelentősebb és leghíresebb operaszerzője, Giuseppe Verdi és Richard Wagner sohasem találkozott egymással. Pedig mindketten sokat utaztak egymás országában és sokáig éltek. Valószínűleg életformájuk különbözősége mellett (Verdi - Wagnerrel ellentétben - visszavonultságban élt) az is közrejátszott abban, hogy elmaradt a személyes találkozás, hogy nem voltak túl jó véleménnyel egymás munkájáról.

Duna Szimfonikus Zenekar
Duna Szimfonikus Zenekar

Verdit nyugtalanította Wagner operáinak egyre erőteljesebb szimfonikus jellege, Wagnert viszont közömbösen hagyta Verdi művészete. Verdi egészen biztosan értesült a bayreuthi Wagner-játékok hangos sikeréről, Wagner pedig arról, hogy az olaszok számára akkoriban nem igen létezett más zeneszerző, mint Verdi. Egy évben születtek (1813), de Verdi 18 évvel túlélte német pályatársát, akit a végzet különös játékaként Velencében ért a halál, 1883-ban. A zenetörténészek szerint a két mester művészete öregkorukra - minden különbözőségük ellenére is - összeért.

A helyesen válaszolók közül hárman boldog tulajdonosai lehetnek a Duna Szimfonikus Zenekar Keringővarázs c. kiadványának, illetve szeptember 20-án ketten partnerükkel ellátogathatnak a Verdi-Wagner operagála c. koncertre.

Kérdésünk: Mikor született Giuseppe Verdi és Richard Wagner?