Orbán

Wagner a ringben

2013.09.04. 17:06

Programkereső

A Magyar Állami Operaház új évada ismét szabadtéri rendezvénysorozattal, Wagner-maratonnal indul szeptember 14-én. A lezárt Andrássy úton világklasszis sportolókkal, balettművészekkel, operaénekesekkel találkozhat majd a közönség.

A programsorozat délelőtt kezdődik: 11 órakor minitárlat nyílik az Opera Wagner-relikviáiból, majd az érdeklődők felolvasáson vehetnek részt a Vörös szalonban, amelynek során Wagner- és Nietzsche-levelek részletei hangzanak majd el ritkán hallható Nietzsche-dalok mellett. Délután kettőkor kamarakoncertre kerül sor a Székely Bertalan teremben, a műsoron a Siegfried-idill és Wagner dalai szerepelnek. Négy órakor A bolygó hollandi vetítését tekintheti meg a közönség, mindeközben pedig változatos gyerekprogramok, sportversenyek zajlanak majd az Operaház épülete körül.

Kótai Mihály, Ókovács Szilveszter és Apáti Bence a Wagner-maraton sajtótájékoztatóján
Kótai Mihály, Ókovács Szilveszter és Apáti Bence a Wagner-maraton sajtótájékoztatóján

A különleges, még Apáti Bencét is a szorítóba szólító sportbemutatóval fűszerezett sajtótájékoztatón bejelentett szabadtéri program este nyolckor kezdődik. A torna és az atlétika művészi mozzanatait az operával összekapcsoló műsor a Lohengrin 3. felvonásának előjátékától A nürnbergi mesterdalnokok nyitányáig ível majd, köztük a Tannhäuser, az Istenek alkonya, a Trisztán és A walkür egyes részleteivel. Wagner zenéjét a Rippel fivérek produkcióján túl gerenda- és lólengés-gyakorlatok, ritmikus sportgimnasztika-bemutatók kísérik, illetve "divatfantázia-tételek" ellenpontozzák majd. Az utóbbiak során Lukács Gabi divat- és showrendező, valamint Lakatos Márk stylist koncepcióját követve hazai divattervezők wagneri ihletésű jelmezeiben lép majd kifutóra Imre Géza párbajtőr világbajnok, Kucsera Gábor világ- és Európa-bajnok kajakozó, Tápai Szabina EHF-kupagyőztes kézilabdázó, Keszei Bori, Rálik Szilvia, Cser Krisztián és sokan mások.

A Wagner-maraton sajtótájékoztatója
A Wagner-maraton sajtótájékoztatója

A Budapesti Fiharmóniai Társaság Zenekara (a maratoni este után) szeptember 16-án ünnapi koncerttel nyitja meg az évadot, amelynek műsorát Wagner, Beethoven és Brahms-művekből állították össze. A zongorista Michael Roll, a karmester Pinchas Steinberg lesz.