Dezső

Tizennégy bemutató Szegeden

2013.09.06. 16:20

Programkereső

Anyagilag nehéz évad elé néz a Szegedi Nemzeti Színház, ennek ellenére a korábbi évekhez hasonlóan tizennégy bemutatót tartanak - jelentette be az évadnyitó társulati ülésen az idén ismét öt évre megválasztott főigazgató.

Gyüdi Sándor elmondta: a 2013/14-es évad repertoárján három opera, egy klasszikus operett, két balett, hat - három magyar és három külföldi - színmű, valamint két gyerekdarab szerepel. A bemutatók megoszlanak a két játszási helyszín között, hiszen hetet a Nagyszínházban, hetet a Kisszínházban állítanak színpadra.

Gyüdi Sándor
Gyüdi Sándor

A premierek és a dátumok időnként összefüggenek - mondta a direktor, ugyanis a magyar dráma napján láthatja a közönség Csokonai Vitéz Mihály Karnyóné című vígjátékát, Verdi születésének kétszázadik évfordulóján a Simon Boccanegra című operát, Bálint napon mutatják be Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című darabját, és a költészet napján állítják színpadra Jacques Offenbach operáját, a Hoffmann meséit. A színház a bemutatók mellett egy fesztivál rendezésében is részt vesz: az évek óta nagy sikerrel futó Armel Nemzetközi Operafesztiválnak idén is egyik helyszíne lesz a teátrum.

A rendezői gárda is színesnek ígérkezik az évadban - mondta Gyüdi Sándor. Az álladó rendező, Bodolay Géza mellett operát állít színpadra Juronics Tamás is. Mellettük Sándor János és Keresztes Attila, valamint Ács János, Ádám Tamás, Hollós Gábor, Toronykői Attila, Szarka János és Bagó Bertalan is dolgozik majd Szegeden.

A direktor az évadnyitón szólt a színház anyagi helyzetéről is. Elmondta, hogy a költségvetés 2013-ban 51 millió forinttal kevesebb, mint 2011-ben volt, ami jelentős összeg. A bevétel ennyivel csökkent, a hiány azonban ennél nagyobb, hiszen a kiadások nőttek. A teátrum éves összköltségvetése 1,2 milliárd forint, amelynek háromnegyedét a bér és üzemeltetési költségek teszik ki, így mindössze 300 millió forint marad a műsor összeállítására. A hiányzó összeg tehát több mint két darab költségeit jelenti, ennek ellenére azonban nem lesz kevesebb bemutató, hiszen az negatív spirálba húzná a színházat. Kevesebb bemutatóval kevesebb néző lenne, és ez kevesebb bevételt eredményezne - magyarázta.

Ennek ellenére Gyüdi Sándor több dologban bízik: elsőként abban, hogy a nemzeti színházak rendszere még nem állt be, és meg kell fogalmazni a tapasztalatokat, érvényesíteni az érdekeiket. Ezzel kapcsolatban szeptember 9-én a nemzeti színházak igazgatói megbeszélést tartanak. Másodszor abban, hogy a város felelősséggel kezeli a helyzetet, és továbbra is támogatja a színházat. "Emellett magunkban bízhatunk, abban, hogy a munkánk értékes és társadalmilag hasznos" - tette hozzá.

A színház idén egy új elismerési rendszert is elindított a műszak dolgozói számára, így az évadnyitón a Szegedi Nemzeti Színház örökös mestere címet kapott Eperjesi Ferencné, Nagy Mihály és Várszegi Ottó.