Konstantin

Új intendáns a Semperoperben

2013.09.18. 13:45

Programkereső

A repertoárszínházként működő drezdai Semperoperhez szerződik Lyonból Serge Dorny, aki az Opera Europa szervezet 2009-es budapesti konferenciáján még a stagione-játszás (egy-egy előadás szériában való játszása) mellett foglalt állást. Dorny 2014. szeptember elsején lép hivatalba, de már 2013 októberétől együttműködik a ház vezetőivel a következő év programjainak összeállításában.

A szászországi operaház a legsikeresebb német operák közé tartozik, az előző évadban 91 százalékosra növelte a látogatottságát, a jegybevétele 10 százalékkal emelkedett, így 40 százalékban maga finanszírozza a működését. A Lyoni Operaház 51 éves intendánsa kedden írta alá öt évre szóló drezdai szerződését. Szerződtetésének érdekessége, hogy Dorny versenyben van az Alexander Pereira helyére, a Salzburgi Ünnepi Játékok vezetésére kiírt pályázaton is.

Semperoper, Drezda
Semperoper, Drezda

A drezdai állás meghirdetésére azért volt szükség, mert Ulrike Hessler intendáns 2012 nyarán elhunyt, átmenetileg a kereskedelmi igazgató, Wolfgang Rothe vezette a házat. A szerződés aláírásakor Serge Dorny kifejtette: "A Semperoper vezetése számomra kihívás, amelynek teljes szenvedélyemmel fogok megfelelni. Tisztában vagyok vele, hogy ennek az operaháznak a története hosszú és izgalmas - megtiszteltetés a kinevezésem." Úgy vélte: Christian Thielemann vezetésével igen lelkes zenekar játszik a Semperoperben, amely a ház nemzeti és nemzetközi tekintélyét egyaránt növeli. Dorny ígéretet tett rá, hogy "az intézmény minden polgár számára nyitott lesz" és a hagyományok megőrzése mellett "a jövő felé is fordul".

Serge Dorny a belgiumi Wevelgemben született. Gentben, a Királyi Konzervatóriumban tanult. 1996-tól a London Philharmonic Orchestra vezérigazgatója és művészeti igazgatója volt. 2003 óta vezette a Lyoni Operaházat.