Dezső

Kilencven éves lenne a "Lohengrin-világbajnok"

2013.09.23. 11:33

Programkereső

23-án lenne kilencvenéves Kónya Sándor világhírű tenor, akit sokan "Lohengrin-világbajnoknak" neveztek, mert háromszáznál is többször énekelte Wagner operájának címszerepét.

Az énekes Sarkadon született, tanulmányait a budapesti Zeneakadémián végezte A 2. világháború alatt behívták katonának, a háború vége egy németországi fogolytáborban érte. Szabadulását követően egy kis varieté tagjaként esténként német éttermekben énekelgetett, majd a detmoldi zeneakadémián képezte magát.

Kónya Sándor
Kónya Sándor

 1951-ben Bielefeldben lépett először színpadra a Parasztbecsület Turiddujaként. A sikeres debütálást követően több német városba is meghívták, 1955-ben már a nyugat-berlini városi operában énekelt, egy évvel később pedig az edinburghi fesztivál közönsége is élvezhette hangját. 1958-ban Wieland Wagner, a nagy német zeneszerző unokája hívta meg a Bayreuthi Ünnepi Játékokra, ahol a Lohengrin címszerepét alakította. A produkció alapozta meg nemzetközi karrierjét. A bajor fesztiválvárosban ettől klezdve több mint két évtizeden át rendszeresen fellépett, Lohengrin szerepe mellett a Mesterdalnokok Waltherját és Parsifalt is megszemélyesítette.

A bayreuthi siker után meghódította Európát, a milánói Scalában, Rómában, Párizsban, Barcelonában, Londonban lépett fel, hírneve a tengerentúlra is eljutott. A New York-i Metropolitan Operában 1961 októberében ugyancsak Lohengrinként hallhatta először a közönség; a világ egyik legrangosabb operaházának tizennégy éven át volt tagja, s csaknem 300 előadásban énekelt.

Kónya hajlékony, ugyanakkor erőteljes hangja révén azon kevés tenorok egyike volt, akik az olasz, francia és a német operákban is kiváló alakítást nyújtottak. A Wagner-szerepek mellett a legnagyobb Puccini-operák (Tosca, Bohémélet, Turandot, Pillangókisasszony) férfi főszereplőiként is remekelt, miként emlékezetes alakítást nyújtott Verdi Aidájának Radameseként, illetve Bizet Carmenjében Don Joséként. Olyan kiváló énekesnők voltak partnerei, mint Birgit Nilsson, Joan Sutherland és Renata Tebaldi. Sokat turnézott, szerepelt filmekben, készített rádió és lemezfelvételeket, s foglalkozott énektanítással is. A budapesti közönség előtt utoljára 1976-ban lépett - Don Carlosként és Otellóként - színpadra.

Az 1980-as években a spanyolországi Ibiza szigetén telepedett le, ahol megalapította a Pro Arte operaművészeti alapítványt. Kónya Sándor 2002. május 20-án hunyt el a spanyol szigeten. 1996-ban szülővárosa, Sarkad díszpolgára lett, itteni mellszobrát 2003-ban avatták fel. A város kamarakórusa az ő nevét viseli, a városi képtárban pedig emlékszobát rendeztek be a tiszteletére. A budapesti Zeneakadémia Kónya Sándor-ösztöndíjat alapított ének szakos hallgatók számára, amelynek összegét a világhírű tenorista végrendeletében hagyta az intézményre.