Konstantin

Múltidéző, ősbemutató, kísértettörténet és gyermekopera

2013.09.24. 17:00

Programkereső

Októberben hatodik alkalommal kerül sor az Armel Operafesztiválra. A Szegedi Nemzeti Színházban sz idén is különleges produkciók versenyeznek.

A Poznańi Opera Stravinsky Oedipus rexét állítja színpadra, az újvidéki Szerb Nemzeti Színház a horvát Zoran Juranić A nyár utolsó virága című alkotásával érkezik, az Isztambuli Állami Opera Britten Henry James-feldolgozását, A csavar fordul egyet operaváltozatát választotta az Armel-fesztiválra, az English Touring Opera egy különös gyermekoperával, Lajka, az űrkutya történetével (Russel Hepplewithe alkotása) érkezik Magyarországra, a házigazda szegedi társulat pedig Verdi Simon Boccanegráját játssza az eredeti színpadi leírás (disposizione scenica) utasításait alapul véve, amelyet Ricordi jelentetett meg a bemutató után, annak rangját és jelentőségét reprezentálva. A főszerepeket a tavaszi verseny győztesei, Joëlle Charlier és Christophe Poncet (Oedipus rex), Jelena Končar és ugyancsak Christophe Poncet (A nyár utolsó virága), Vasile Chişiu és Stefano Olcese (Simon Boccanegra), Stéphanie Varnerin és Sébastien Obrecht (A csavar fordul egyet), valamint Sarah Laulan és Nicolas Rigas (Lajka, az űrkutya) éneklik majd.

Az Armel Operafesztivál sajtótájékoztatója, 2013
Az Armel Operafesztivál sajtótájékoztatója, 2013

A budapesti Lengyel Intézetben tartott sajtótájékoztatón Havas Ágnes, miután bemutatta az elmúlt öt év eseményeit felidéző, frissen megjelent Armel-kötetet, röviden ismertette a versenyben részt vevő előadásokat, illetve társulatokat, majd felsorolta a fesztivál médiapartnereit: a Mezzo csatorna, mint rendesen, az idén is promóciós feladatokat lát el elsősorban, míg az előadásokat az Arte közvetíti. A Duna Televízó a gálát teszi hozzáférhetővé a nézők számára egyenes adásban (az egyes produkciókat természetesen rögzíti), a Bartók Rádió pedig a hangfelvételek technikai tökéletességéért felel.

A nemzetközi zsűri - Raymond Duffaut, Pascal Aron, Guy Coolen, Dieter Kaegi, Fabrizio Melano, Marc Stefan Sickel, Philippe Agid és Henry Little - mellett az idén másik két zsűri is feláll: az egyik tagjait a Szegedi Tudományegyetem delegálja, a másik operakedvelő, a műfajhoz több szállal kötődő szegedi civilekből, a város kulturális életének prominens alakjaiból áll majd. A három testület három különböző díjat fog kiosztani. Emellett szintén újdonság, hogy a két győztes, a legjobb férfi és a legjobb női énekes önálló szilveszteri koncertet adhat Svájc egyik legfontosabb koncerttermében, a genfi Victoria Hallban.

Ami a két évvel ezelőtt meghirdetett zeneszerzőversenyt illeti, arra négy pályamű érkezett. Bár a szervezők bíztak benne, hogy a kezdeményezés nagyobb érdeklődést kelt majd, mint elmondták, meggyőződésük, hogy a nyertes darab méltó lesz a hatezer eurós pénzjutalomra, illetve a szegedi, pilseni és avignoni bemutatóra.

Armel-kötet
Armel-kötet

Havas Ágnes két, a fesztiváltól különálló, azzal teméatikájában mégis szoros kapcsolatban lévő projektről is beszámolt. Egyrészt említést tett a közelmúltban az Opera Europával közösen megszervezett, balatonfüredi operamenedzsment-kurzusról, amelyre a világ vezető opreaintendásai és máris jelentős hírnévnek örvendő fiatal szakemberei érkeztek előadóként, illetve hallgatóként. Emellett kiemelte, hogy új együttműködést hoztak létre a Normandiai Őszi Fesztivállal: november 25-én és 26-án Armel-szervezésében mutatják majd be Bartók Kékszakállúját Rouenban Cser Krisztián és Miksch Adrienn részvételével.