Zita, Mariann

Önreflexió és felelősségvállalás Münchenben

2013.10.09. 11:42

Programkereső

Feltárja náci múltját a müncheni Bajor Állami Operaház, a kétéves kutatási projektben az 1933-1963 közötti időszakot vizsgálják meg.

Az intézmény vezetése a müncheni Ludwig Maximilian Egyetem színháztörténeti intézetét bízta meg a munkával. A kutatók elsősorban azt vizsgálják, hogy mi történt az operaház zsidó származású művészeivel és munkatársaival. A már ismert adatok alapján úgy tűnik, hogy nem voltak olyan tisztogatási akciók, mint a bécsi operában.

München, Nationaltheater
München, Nationaltheater

Nyitott kérdés azonban van így is bőven. Nem ismert például, hogy miért törölték a repertoárból a Hoffmann meséi című operát, a német zsidó családban született, francia Jacques Offenbach művét, amelyet a többi német operában nem tettek indexre. Az sem világos, hogy miként befolyásolta a műsor összeállítását a Goebbels vezette információs és propagandaminisztérium - mondta el a második világháborúban megsérült müncheni operaház újranyitásának 50. évfordulójára tervezett, jubileumi programot bemutató sajtótájékoztatón Nikolaus Bachler intendáns és Jürgen Schadler, a kutatási projekt vezetője.

A kutatás horizontja kiterjed a hitleri rezsim bukása utáni időkre is, egészen az épület helyreállításáig, 1963-ig, hogy teljes legyen a kép. Külön kutatási téma például az, hogy miért éppen az eredeti állapot rekonstruálása mellett döntöttek, amikor a korabeli nyugat-németországi gyakorlat az volt, hogy új, modern operaházakat építenek a régiek helyett. Egyebek között az is kérdés, hogy 1963-ban az ünnepélyes megnyitó után - amelyen a müncheni születésű Richard Strauss Az árnyék nélküli asszony című alkotását adták elő - miért éppen a náci korszakban igen népszerű Wagner-operával, A nürnbergi mesterdalnokokkal kezdték az első évadot a Bajor Állami Operaház régi-új otthonában (természetesen mindazon szoros szálak ismeretében téve fel a kérdést, amelyek Wagnert egykor az intézményhez fűzték)- mondták el a sajtótájékoztatón.

München, Nationaltheater
München, Nationaltheater