Gábor, Karina, Ders

Arnold Rutkowski az Erkel Verdi-estjén

2013.10.17. 15:56

Programkereső

A nemzetközi operaéletben is abszolút rekordidőnek számít az egynapos átfutással megszervezett tenorcsere, melynek következtében Arnold Rutkowski lép fel az Erkel Színház vasárnapi Verdi-gáláján. Betegség miatt újabb lemondásról érkezett hír csütörtökön este, így már a második beugró vendégművészt kellett felkutatni.

Az Erkel Színház vasárnapi Verdi-gálája legalább olyan fordulatosan alakul, mint a szerzőóriás utolsó művének cselekménye. A vendégszereplők új és új meglepetést okoznak - talán a zeneszerző vidám szelleme űz tréfát Verdi születésének tiszteletére rendezett gála előkészületei közben. Arnold Rutkowski Drezdából repül Magyarországra, hogy megmentse az előadást, amelynek hazai résztvevői szintén neves énekesek: Kolonits Klára, Gál Erika, Palerdi András, Kálmándi Mihály és Pasztircsák Polina.

Arnold Rutkowski
Arnold Rutkowski

Rutkowski repertoárján a legnagyobb tenorszerepek sorakoznak. A fiatal lengyel művészt a világ egyik legünnepeltebb Don Joséjaként tartják számon, a Carmen gyötrődő főhősének karakterével robbant be a nemzetközi operavilágba. 2009-ben olasz színpadon debütált a szerepben, ezután sorra kapta  a meghívásokat Olaszország operaházaitól. 2010-ben a Wiesbadeni Operagálán a Rigoletto Hercegeként hívta fel magára figyelmet, majd hatalmas sikert aratott a Pillangókisasszony Pinkertonjaként a düsseldorfi Deutsche Oper am Rhein színpadán. Ez a kritikai- és közönségsiker nyitotta meg előtte a kiemelkedő nemzetközi zenés színházak kapuit: azóta renszeres vendég Berlin, Hambrug, Helsinki, Bécs, Stockholm, Moszkva színpadain, de fellépett már az Egyesült Államok számos nagyvárosának (Phoenix, Michigan, Detroit) operaházaiban is. Különleges elismerést váltott ki a Bajor Rádió által közvetített lengyelországi (łódzi) koncertje, ahová Placido Domingo meghívására érkezett, és együtt lépett színpadra a legendás tenorral. Budapesten a Traviata és a Rigoletto áriáit énekli, de hallhatjuk egy kettősben és a híres Rigoletto-kvartettben is. Rutkowski a jövő héten már a lipcsei közönség előtt lép színpadra a mantuai herceg megformálójaként.


A délutáni Verdi-emlékprogramok:

13 óra: Verdi és Boito levelezése Mesterházi Máté válogatásában

(km.: Papp János és Ókovács Szilveszter)

14 óra: Verdi: e-moll kvartett

(km.: Ecseki Anikó, Hargitai Dóra, Botos Veronika, Pólus László)

15 óra: Verdi-ritkaságáriák Fazekas Gergely válogatásában
(km.: Fodor Beatrix és Wiedemann Bernadett - ének, Rózsa Gábor - zongora)

16 óra: Két öregkori csoda - Giuseppe Verdi: Falstaff és Richard Strauss: Capriccio
(szövegek és szólamok)

17 óra: Verdi-dalok

(km.: Fodor Beatrix, Wiedemann Bernadett - ének, zongorán kísér: Rózsa Gábor)

18 óra: A couleur locale Giuseppe Verdi műveiben

(Krasznai Gáspár előadása sok zenével fűszerezve)