Csilla, Noémi

Mamma mia!

2013.10.30. 15:23

Programkereső

A Madách Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok a jövő nyáron közösen viszi színre a Mamma Mia! című musicalt. A darabot az augusztusi szegedi bemutató után 2014 szeptemberében tűzi műsorra a színház.

Az ABBA-slágerekre készült musicalt az 1999-es londoni ősbemutató óta eddig mindenhol Phyllida Lloyd rendezésében és Anthony Van Laast koreográfiájával mutatták be. Világszerte 54 millió ember látta az elmúlt tizennégy évben, 2008-ban rendkívül népszerű mozifilm is készült belőle Meryl Streep, Amanda Seyfried, Pierce Brosnan és Colin Firth főszereplésével, a Broadwayn pedig most játsszák ötezredik alkalommal.

Mamma Mia!
Mamma Mia!

A Madách Színház készülő produkciója azonban egészen különlegesnek ígérkezik, ugyanis, mint Szirtes Tamás, a teátrum igazgatója a produkció október 30-i sajtótájékoztatóján elmondta: a világon először a Madách Színház kapta meg a jogot, hogy saját rendezői koncepcióval és alkotói csapattal, úgynevezett non-replica változatban állítsa színpadra a sikermusicalt. A budapesti előadás rendezője maga Szirtes lesz. A szereplőválogatás hamarosan kezdetét veszi, az első próbákra pedig májusban kerül majd sor, mivel a darabot először a szegedi Dóm tér közönsége láthatja majd.

Harangozó Gyula, a szegedi fesztivál művészeti vezetője ezzel kapcsolatban elmondta: a dél-alföldi városban 2014. augusztus 15-én, 16-án, 17-én, 19-én és 20-án rendezik meg az előadásokat, amelyekre a jegyek október 31-től kaphatók. Felidézte, hogy eredetileg az Ének az esőben szerepelt volna a jövő nyári műsorban, ám a Mamma Mia! saját változatának színpadra állítása olyan lehetőség, amelyért érdemes volt egy évvel elcsúsztatniuk a korábban tervezett darabot. Harangozó azt is hozzátette bejelentéséhez, hogy ez a produkció a második eleme a Madách Színházzal kötött hosszú távú együttműködésnek, amelynek első lépéseként a nyáron Az operaház fantomja koncertszerű előadását tűzték műsorra Szegeden.

Szeged, Dóm tér
Szeged, Dóm tér

A rendező szólt arról is, hogy Szegeden a következő nyáron változtatnak az eddigi hagyományon: megfordítják a  nézőtér és a színpad elrendezését, így a díszletek mögött nem a Dóm magasodik majd, ami a Mamma mia! szempontjából feltétlenül szerencsés, az alkotókat inspiráló változás. Az előadás díszletét Bátonyi György, a jelmezt Rományi Nóra tervezi, az előadás koreográfusa Tihanyi Ákos lesz.

A Madách Színház a világhírű produkciók non-replica változatainak sorát 1983-ban indította a Macskákkal, azóta ebben a formában vitték színre Az operaház fantomját, a József és a színes szélesvásznú álomkabátot, a Volt egyszer egy csapatot, a Jézus Krisztus Szupersztárt, a Producereket és a Mary Poppins című darabot. Szirtes Tamás elmondta, hogy a Mamma Mia! színre vitelének jogáról tíz éve tárgyaltak, ragaszkodva a non-replica változathoz. Úgy vélte, abban a döntésben, hogy elsőként kapták meg ezt a jogot, benne van a Madách Színház munkájának, eddigi rendezői tevékenységének elismerése és Budapest értéke is.