Emőke

Sikeres sanghaji ősbemutató

2013.11.08. 15:39

Programkereső

Nagy sikert aratott Sanghajban a Művészetek Palotájával együttműködésben színpadra állított Verdi-opera, az Attila premierje.

A budapesti Müpa, a Sanghaji Nagyszínház és a Sanghaji Operaház együttműködésében műsorra tűzött alkotás november 7-én lezajlott kínai ősbemutatója az idén tizenöt éves Sanghaji Nagyszínház új évadának legelső előadása volt. Az intézmény a produkcióval ünnepli Verdi születésének 200. évfordulóját is. Az operát a Müpa vezérigazgatója, Káel Csaba rendezte.

Nagyszínház, Sanghaj
Nagyszínház, Sanghaj

A csütörtöki szereposztásban többek között Boross Csilla, Roberto Tagliavini, Fabio Sartori, Gabriele Viviani, Csang Csien-lu és Jü Hao-lej lépett színpadra. A zenekart Daniel Oren izraeli karmester vezényelte. Káel Csaba az előadásról szólva kiemelve: a kínai fél nagyra értékelte, hogy a Művészetek Palotája nem eladni, hanem együttműködni jött Sanghajba. A két intézmény közötti munkakapcsolat kezdete egyébként 2011-re nyúlik vissza.

Az Attilát félig szcenírozva már bemutatták Magyarországon április végén. A sanghaji produkció ettől némiképp eltér: a díszlet és a jelmezek - a helyi ízlésvilágot tükrözve - keleti jegyeket viselnek, emellett nagyobb a kórus, és több a statiszta is.