Klaudia

Tamino és Ferrando - Budapesten és Bielefeldben

2013.11.26. 12:50

Programkereső

A varázsfuvola Taminóját Budapesten, a Zeneakadémián énekli, a Così fan tutte Ferrandójaként Bielefeldben mutatkozik be a fiatal magyar tenor, Pataky Potyók Dániel.

A német társulathoz szerződött énekes a német produkcióról szólva elmondta, hogy részben a teátrum 1970-es évekbeli állapotát idézi Susanne Scheerer színpadképe Mozart vígoperájában. A díszletek emlékeztetnek azonban a híres berlini klubra, a Bar25 elnevezésű, vadnyugati szalont imitáló szórakozóhelyre is. A felnőtteknek létesült cirkuszt, a Spree-parti mulatót hulladék fából ácsolták össze, és a leghíresebb sztárok, valamint DJ-k fordultak meg benne.

Marton Éva és Pataky Potyók Dániel
Marton Éva és Pataky Potyók Dániel

"A helyről és a bezárásának körülményeiről 2012-ben készült dokumentumfilmet is levetítette nekünk a rendező, Julia Hölscher. Eddig prózai műveket vitt színre, köztük Molnár Ferenc Liliomát, ez az első operarendezése. Elég jól haladunk a próbákkal, a koncepció alapja, hogy a lányok és a fiúk befizetik magukat egy hasonló klubba, hogy eljátsszanak bizonyos szerepeket, ahogy a Bar25-ben lehetett" - tette hozzá az énekes. Mint megjegyezte, nem egyszerű a feladat, mert el kell játszaniuk "civil" önmagukat és a választott szerepeket, Ferrandót és Guglielmót, valamint Dorabellát és Fiordiligit is, ráadásul úgy kell egyensúlyozniuk a kétféle figura között, hogy a közönség is értse, mikor ki kicsoda. Nem kis fizikai erőpróbát jelent a produkció, amelyre biciklizéssel készíti fel magát Pataky Potyók Dániel.

Közben újratanulja A varázsfuvola Taminójának szerepét is, mivel Varró Dániel friss szöveget írt Mozart operájához. "Szórakoztatók a versek, a prozódia sikerült, jól lehet énekelni" - fogamazta meg véleményét az énekes, aki a szerepben december 17-én és 20-án lép a Zeneakadémia Solti-kamaratermének színpadára.

Pataky Potyók Dániel emellett az Erkel Színházban Donizetti művében, A szerelmi bájitalban játssza Nemorinót január végén és február elején, miközben márciusi bielefeldi premierjére is készülnie kell. A Ringetje című produkció Wagner Ring-ciklusának egyestés, ifjúsági változata. "Nagyon várom, a holland Lotte de Beer rendezi, aki Peter Konwitschny asszisztenseként kezdte pályáját. Többen említették, hogy néhány év múlva a könnyebb Wagner-szerepek felé közelíthetek, ez lesz az első kísérlet, amely választ adhat arra, hogy érdemes-e később célba vennem a német irodalmat" - mondta az énekes.

Pataki Potyók Dániel
Pataki Potyók Dániel

Nemrég új igazgató került a bielefeldi színház élére, aki ugyancsak számít Pataky Potyók Dánielre: kilátásba helyezte, hogy a 2015-16-os évadban is szívesen foglalkoztatná.