Sándor, Ede

"Mirelit nyár"

2013.11.27. 16:17

Programkereső

Szerelem, féltékenység, vonzások és választások, csalódás, emlékek, népszerű dallamok, mára már "örökzöld" slágerek, parádés szereposztás - mindez együtt, egy előadásban. A Budapesti Operettszínház Szabó Máté rendezésében mutatja be november 27-én Lajtai Lajos és Békeffi István A régi nyár című operettjét Kalocsai Zsuzsával, Gergely Róberttel, Oszvald Marikával és Faragó Andrással a főszerepben.

A szerzőpáros eredetileg Fedák Sárinak írta a darabot, de az 1928-as bemutatón a Budai Színkörben végül Honthy Hanna lépett színpadra. Az előadásban olyan kiváló színészek voltak a partnerei, mint Turay Ida, Zilahy Irén és Gózon Gyula. Nem véletlenül lett az akkori színházi élet legtöbbet emlegetett produkciója, igazi szenzáció. Az óriási érdeklődésre való tekintettel ősztől már a Városi Színházban adták elő, és Honthy Hannával a főszerepben később film is készült belőle. A régi nyár azóta számtalan színház műsorán szerepelt.

A régi nyár
A régi nyár

Ezúttal a Budapesti Operettszínház csodálatos primadonnája, Kalocsai Zsuzsa lesz Mária, az ünnepelt művésznő, akinek lánya, Zsuzsi váratlanul érkezik haza. Az anya számára rövid időn belül egyértelmű lesz, hogy Zsuzsi szerelmes, és noha "a vágy titokzatos tárgya" még nem lépett be az életébe, Mária tudja, hogy hamarosan úgyis előkerül. A színésznő szeretné távol tartani lányát a férfiaktól, megóvni attól a fájdalomtól, amit neki tizennyolc évvel korábban kellett megélnie. Az akkor történteket azóta se tudta elfelejteni...

Két évvel ezelőtt Kaposváron Szabó Máté már színpadra állította a darabot, de természetesen most más előadást láthat a közönség. "Már csak azért is, mert Kállai István írta a mostani átdolgozást, amely már stúdiószínpadi változat. Egy helyszínen játszódik a történet, ez pedig Mária, az ünnepelt művésznő télikertje. Mi ezt Cziegler Balázs díszlettervezővel úgy képzeltük el, mint egy "mirelit nyarat". Ez a nyár örökre ott marad a télikert üvegfalai között. Olyan a helyszín, mintha a művésznő lelkében lennénk. Ebben a kertben látogatja őt mindenki, itt sürgölődik és forgolódik ez a sok furcsa ember a szerelmet keresve" - mondta el az előadásról a rendező, aki először dolgozik a Budapesti Operettszínházban.

Hozzátette, hogy bár kedveli, soha nem kereste az operett műfaját, az találta meg őt. "Szeretem, hogy ez a műfaj nem veszi komolyan önmagát. Ez a fajta önirónia pedig lehetőséget ad arra, hogy a mély, fájdalmas pillanatok és a már groteszkbe hajló humor jól megférjen egymás mellett. A régi nyarat is ez jellemzi. A télikertünkben találkoznak olyanok, akik már nem egymáséi és olyanok, akik még egymáséi lehetnek..."

Szabó Máté
Szabó Máté

Ez az operett egyszerre humoros és fájdalmasan szomorú történet, amely ma is aktuális, és melynek a slágereit - Hol van az a nyár?, Legyen a Horváth-kertben - mindenki ismeri. "Az operett zenei világának gyökerei ma is élnek. Nem más ez, mint az amerikai jazz találkozása a magyar zeneszerzők zsenialitásával. Arról nem beszélve, hogy mindannyian tele vagyunk elbaltázott szerelmekkel, és szinte minden ember életében van egy pont, amikor első szerelme véget ér. Ilyenkor nem csak a "valakinket", hanem a szerelemről alkotott gyermeki illúziónkat is örökre elveszítjük. Ekkor kezdődik a felnőttkor. Egy nagyon valóságos és mindenki számára közös élményből és helyről indul A régi a nyár története. Komoly tétje van annak, hogy az ember hogyan tudatosítja valakiben akár évek múltán is azt, hogy hiba, ha nem a szerelmet választja." 

Új helyen, új emberekkel, köztük olyan "operett-nagyágyúkkkal" dolgozott most a rendező, mint Kalocsai Zsuzsa vagy Oszvald Marika, akik személyében Szabó Máté nagyon nyitott lelkű, játékos embereket ismert meg. "Izgalmas látni, ahogyan a kimondott szavaknak keresik az igazságát. Zenében pedig olyasmit tudnak mutatni, amire nekem kell nyitottnak lennem. Olyan tudás és eszköztár van a birtokukban, ami lenyűgöző. Minden egyes nap mutatnak nekem valamit ebből. Speciális levegője van ennek a közegnek, az Operettszínháznak. Furcsa, bolondos, hatalmas lélekkel bíró emberekkel dolgozom, akik a zene nyelvén beszélnek. A játékkedvet ez a műfaj örökre ébren tartja bennük. Ennek van egy csodája. Örülök, hogy velük dolgozhatok most azon, hogy ez a szerelmi történet a maga fájdalmával és humorával közelebb kerüljön a nézőkhöz" - tett hozzá a rendező.

A régi nyár
A régi nyár

A régi nyár november 27-től látható a Budapesti Operettszínház Raktárszínházában. A főbb szerepekben Kalocsai Zsuzsa, Gergely Róbert, Oszvald Marika, Faragó András, Bori Réka, Kocsis Dénes és Dézsy Szabó Gábor lép a közönség elé.