József, Bánk

Sztrájkszünet

2013.11.28. 13:52

Programkereső

A Verdi-premier miatt felfüggesztették sztrájkjukat a fizetésüket követelő dolgozók, így megmenekült a római operaház november 27-i, szezonnyitó előadása.

Az Ernani és a római opera is megmenekült - adta hírül az olasz sajtó, jelezve, hogy a római közönségnek mégsem kell lemondania a Riccardo Muti vezényletével műsorra tűzött bemutatóról. Az operaház dolgozóit képviselő szakszervezetek a november 27-i premierre  ugyanis felfüggesztették a sztrájkot. Hangsúlyozták, hogy "ideiglenes tűzszünetről" van szó, a sztrájk a következő napokban folytatódik.

Riccardo Muti
Riccardo Muti

A munkabeszüntetés azután indult, hogy kiderült, a színház működését biztosító Róma városa és Lazio tartomány nem utalta át az opera dolgozóinak novemberi fizetését, és a decemberi bér kifizetése is kétséges a tizenharmadik havi fizetéssel együtt. Az Ernani előadására egyébként mind az ezerötszáz jegy elkelt. Ha a sztrájk engedi, a Verdi-darabot december közepéig még hatszor adják elő. A 16. századi Spanyolországban játszódó darab főszerepeit Francesco Meli (Ernani), Tatjana Serjan (Elvira) és Ildar Adbrazakov (De Silva) énekli. A rendező az argentin Hugo De Ana.