Timót, Xénia

Távozik a zeneigazgató a Bolsojból

2013.12.03. 13:16

Programkereső

December 2-án felmondott a sorozatos botrányoktól hangos moszkvai Nagyszínház zenei igazgatója.Vaszilij Szinajszkij, aki egyben vezető karmesterként is működött a teátrumban, két héttel Verdi Don Carlos című operájának bemutatója előtt jelentette be döntését, és keddtől már nem dolgozik a Bolsojban.

Vlagyimir Urin, a Nagyszínház júliusban kinevezett vezérigazgatója közölte, hogy sajnálattal vette tudomásul Szinajszkij felmondását, de miután beszélt vele, elfogadta azt. A hatvanhat éves karmester nem indokolta elhatározását. Vaszilij Szinajszkij 2010-től töltötte be a posztot, azt megelőzően számos zenekarnál dolgozott vezető pozícióban. Dirigálta a Lett Állami Szimfonikus Zenekart, majd a Moszkvai Filharmonikusok élére állt, 1995-től pedig a BBC zenekarának meghívott karmestereként is dolgozott.

Bolsoj Színház
Bolsoj Színház

A színház botránykrónikája a 2013-as évben feltűnően látványos - és nem egyszer borzalmas -  fejezetekkel gazdagodott: Szinajszkij hirtelen távozása nem sokkal előzte meg a Bolsoj balett-társulatának művészeti igazgatója, Szergej Filin elleni kénsavas támadás megrendelésével vádolt Pavel Dmitricsenko perében várható ítélet kihirdetését. Az ügyész kilenc év börtönbüntetést kért a november 29-i tárgyaláson a Bolsoj szólótáncosára. A január 17-i támadás során Filin súlyos szem- és arcsérüléseket szenvedett. Azóta több mint húsz alkalommal műtötték meg mindkét szemét, de csak részben nyerte vissza látását.

Emellett idén októberben kiderült, hogy több mint 100 millió rubel (majdnem 700 millió forint) közpénzt sikkasztottak el a Bolsoj és a mellette lévő Kisszínház 2011-ben befejezett felújításakor. Az évekig elhúzódó munkálatok eredményét hevesen bírálta két éve Nyikolaj Ciszkaridze, a Bolsoj volt vezető táncosa, táncpedagógus, akivel a színház - sajtónyilatkozatai miatt - júliustól nem hosszabbította meg a szerződést. Ha ez sem lett volna elég, november közepén zsarolással vádolta meg a Bolsoj vezetését egy amerikai balerina, aki azóta távozott a társulattól. Joy Womack azt állította, hogy 10 ezer dollárt kértek tőle azért, hogy felléphessen. A táncos nem tett feljelentést.