György

Denevér a Metropolitanben Fischer Ádámmal

2013.12.13. 14:56

Programkereső

Ifjabb Johann Strauss A denevér című művének szilveszteri premierjére készül Fischer Ádám a Metropolitan Operában, ahol több mint hatvan év után vezényli ismét magyar karmester a bécsi klasszikust.

A szilveszteri New York-i premier egyik érdekessége, hogy angol nyelvű előadás lesz - mondta el az MTI-nek a karmester, hozzátéve, hogy a produkciót február végéig műsoron tartják. A rendező a brit Jeremy Sams. 

A Lincoln Center és a Metropolitan Opera
A Lincoln Center és a Metropolitan Opera

"Közös nyelvet beszélünk, hiszen a Shakespeare-kutató és zenetudós Eric Sams fia korrepetitorként kezdte pályafutását. Ő is sokoldalúan képzett szakember, színészetet, zenét, francia és német irodalmat tanult Cambridge-ben és a Guildhall School of Musicban. Azon dolgozik, hogy megjelenítse a helyi, a New York-i couleur locale-t." Rosalindát a feltörekvő csillag, Susanna Phillips énekli, de befutott művészek, Jane Archibald és Christopher Maltman is fellépnek az előadáson. "Az első tapasztalatom a zenekarral az, hogy eleinte félnek, de hamar elfogadják, hogy a négyezer személyes hatalmas teremben is lehet finoman, halkan játszani" - mondta a karmester.

A másik érdekesség, hogy 1950-ben Ormándy Jenő zenei irányításával mutatták be A denevért a Metben, a főszerepeket sztárok - Maria Jeritza és Set Svanholm - alakították. Fischer Ádám 1994-ben debütált a Metropolitanben Verdi Otellójával, míg A denevért 1989-ben vezényelte először a londoni Covent Gardenben. 2012-ben aztán Brüsszelben, a Théâtre Royal de la Monnaie-ben Rost Andrea főszereplésével mutatta be a darabot.

Fischer Ádám emellett újabb CD-sorozaton is dolgozik a Dán Nemzeti Kamarazenekarral. A karmester és az együttes előző közös munkája, amely Mozart 45 szimfóniáját tartalmazza, több zenei folyóiratban - többek közt a Gramophone és a BBC Music hasábjain - kapott már öt piros csillagot az előadásmódra és a felvétel minőségére. Alig zajlott le a koncertekkel illusztrált bécsi lemezbemutató, az együttes és a karmester ismét a stúdióba vonult, ezúttal Beethoven szimfóniáit veszik fel. "Már feljátszottuk a második, a harmadik, a negyedik, az ötödik, a hatodik és a nyolcadik szimfóniát, hátravan még az első, a hetedik és kilencedik, és természetesen lesz egy pótfelvételi hét is 2014 tavaszán a javításokra" - részletezte a dirigens. Hozzátette, hogy a Mozart-sorozattól eltérően lemezenként nem, csak együtt jelentetik meg a kilenc szimfóniát, 2015-ben pedig - ahogy a Mozart-kiadvánnyal is -, európai turnéra indulnak a kompozíciókkal. A CD-box megjelenését a 9. szimfónia grazi bemutatójára időzítik.

Fischer Ádám
Fischer Ádám

Az együttes és Fischer Ádám termékeny kapcsolatát jellemzi, hogy a Koppenhágához közeli Ledreborg-kastélyban és annak parkjában létrehoznak egy Mozart-fesztivált, amely várhatóan 2016 nyarán indul el, addig előkészítik a projektet. A különleges parkkal övezett palota a 18. századi észak-német és skandináv kastélyépítészet szép példája. Ledreborgot 1740-1745 között Johan Ludwig Holstein, VI. Keresztély dán király kancellárja építtette. Két és fél évszázada áll a Holstein-Ledreborg család tulajdonában, az értékes bútorgyűjteményük látogatható is.