Konrád

Chicago a Centrálban

2013.12.27. 23:44

Programkereső

A Chicago című musicalt mutatja be a Centrál Színház december 29-én Bozsik Yvette rendezésében és koreográfiájával.

A darab csaknem negyven éve folyamatosan műsoron van szerte a világon. Az előadás ismertetője szerint a siker titka, hogy a szerzők elegyítették a fanyar társadalmi szatírát a káprázatos, buja revüvel. "Roxie Hart egy nap besokall: hidegvérrel lelövi szeretőjét, a halálbüntetés elől pedig a legegyszerűbben úgy tud elmenekülni, ha az ördögien fondorlatos sztárügyvéd, Billy Flynn segítségével a címlapokon próbálja meg tisztára mosni magát. Ehhez azonban a férjgyilkosok királynőjének, Velma Kellynek is lesz egy-két szava" - olvasható a darab ismertetőjében. A rendező-koreográfus Bozsik Yvette dolgozott már a Centrál Színházban: a színikritikusok által 2010-ben a legjobb zenés-szórakoztató előadás díjával kitüntetett Cabaret című produkciót állította színpadra.

Bozsik Yvette
Bozsik Yvette

A Centrál előadásain Velma Kelly szerepében Jordán Adél, Schell Judit és Szilágyi Csenge, Roxie Hartként pedig Tompos Kátya, Ágoston Katalin és Mórocz Adrienn lép közönség elé. Billy Flynnt Kulka János, Morton Mamát Falusi Mariann alakítja, Amos Hart figuráját Stohl András és Cserna Antal kelti életre, a további szerepekben Botos Éva, Schmied Zoltán, Vati Tamás, Krausz Alíz, Samantha Kettle, Fülöp Tímea, Tallós Andrea, Székely Szilveszter, Kalmár Attila, Gombai Szabolcs, Vislóczki Szabolcs, Feledi János, Gyulai Júlia, Hasznos Dóra és Stohl Luca lesz látható. Az előadás díszlettervezője Khell Zsolt, a jelmeztervező Berzsenyi Krisztina. A produkció zenei vezetője Fekete Mari.

A musical ősbemutatója 1975. június 3-án volt New Yorkban. A darabot a húszas évek egyik nagy sikerű vígjátéka inspirálta. John Kander és Fred Ebb musicaltörténeti művet írt a rendező-koreográfus és a szövegkönyvet is társszerzőként jegyző Bob Fosse hathatós közreműködésével. A Chicago magyarországi ősbemutatóját 1980. december 19-én a Budapesti Operettszínházban tartották, majd a következő évben Kaposváron játszották. Később az Ódry Színpadonés a szolnoki színházban mutatták be, továbbá a soproni színház és a Madách Színház is műsorára tűzte a darabot. A műből Oscar-díjjal jutalmazott film is készült.