Sándor, Ede

Operavizsga-fesztivál a Zeneakadémián

2013.12.28. 16:58

Programkereső

A 2014. január 23-26. között rendezendő seregszemlére Zágráb, Stockholm és Firenze zenei felsőoktatási intézménye kapott meghívást.

„Vizsga, melyen a hallgatók számot adnak fejlődésükről, színpadi képességeikről. Kurzus, ahol a próbaidőszak alatt és a nyilvános előadás alkalmával tapasztalatokat szereznek az operaénekes hallgatók. Közönség előtti gyakorlat, „élesben", színházi körülmények között. Mindez az oktatási cél. A nézők számára azonban az operavizsga igazi zenés színházi csemege" - írja a Zeneakadémia Koncertmagazin 2014. január-júliusi számában Almási-Tóth András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem  színpadi játék tanára és opera programvezetője.

Zeneakadémia - Operavizsga-fesztivál
Zeneakadémia - Operavizsga-fesztivál

Az évek óta szenzációszámba menő budapesti operavizsgák sora 2014-ben négynapos fesztivállá kerekedik ki a Zeneakadémia operajátékra alkalmassá visszaalakított és A Varázsfuvolával felavatott, 2013. október 22. óta Solti György nevét viselő kisebbik játszóhelyén. Almási-Tóth András osztálya ezúttal fiatal zeneszerzők bevonásával teremti újra Mozart zenés színpadi világát, s két alkalommal is színre viszi a The Don Juan Project címre keresztelt „sosem látott", pontosabban nem is létező, koncertáriákból összeállított fiktív Mozart-operát. A Stockholmi Operafőiskola egy, a tánszínház és az oratórium határvidékén egyensúlyozó kortárs előadással érkezik. Az opera kereteit vizsgáló, a legmodernebb technikákat felhasználó elektronikus opera-előadás címe Sing The Body Electric címmel (az előadás a fesztivál többi produckiójával ellentétben nem este hétkor, hanem délután 17 órakor kezdődik).

A firenzei Cherubini Konzervatórium Purcell alapművét, a Dido és Aeneast gondolta újra fiatalos felfogásban, a zágrábi Színi- és Zeneakadémia pedig Stravinsky klasszikusát, A katona történetét hozzák el, mely darab esetében már a szerző eredeti szándéka is az volt, hogy feszegesse a zenés színház kereteit. Ezek a darabok Almási-Tóth András szerint „oktatási oldalról is rendkívül hasznosak, hiszen előadásukkal lehet igazán megtanulni az operaénekes szakma valamennyi elemét, mentesen a sallangoktól és a közhelyektől, a nézők számára pedig az új művekre való rácsodálkozás élményét jelentik."

A 2014. január 23-26. között megrendezendő Operavizsga-fesztivál előadásaira ingyenes belépők a Zeneakadémia Koncertközpont jegyirodájában igényelhetők.