Beáta, Izolda, Lea

Veszélyben a Salzburgi Ünnepi Játékok?

2014.04.25. 13:18

Programkereső

Több millió euró állami támogatásra van szüksége a fennmaradáshoz a világ egyik legjelentősebb zenei-, opera- és színházi fesztiváljának, a Salzburgi Ünnepi Játékoknak - jelentette ki egy lapinterjúban a fesztivál elnöke és pénzügyi igazgatója.

"Nem hallgathatok tovább. Következetesebb finanszírozásra van szükségünk" - mondta Helga Rabl-Stadler az interjúban, amely a Salzburger Nachrichten című helyi lapban jelent meg csütörtökön. - A fesztivál puszta léte forog kockán - mondta. A lap szerint a tavalyi fesztivál 1,3 millió euró veszteséggel zárt annak ellenére, hogy rekordot döntöttek a jegyeladásból származó bevételek és a szponzori támogatások is.

Az 1920-ban alapított fesztivál erre az évre nullszaldós mérlegre számít, a Salzburger Nachrichten szerint azonban ez a prognózis "irreális bevételi becsléseken" alapul.

Emily Magee Ariadne szerepében az Ariadne Naxosban
Emily Magee Ariadne szerepében az Ariadne Naxosban

Az osztrák állam évente 13,5 millió euróval támogatja a fesztivált, amely idén július 18. és augusztus 31. között zajlik. Az állami támogatás összege gyakorlatilag nem változott 1998 óta, s az inflációt figyelembe véve ez reálértében 34 százalékos csökkenést jelent - mondta el az elnök.

Helga Rabl-Stadler szerint a 2013-ban 65 millió euróból (20 milliárd forint) gazdálkodó fesztiválnak az elkövetkező években kevesebb mint 60 millió euró alá kell szorítania a kiadásait, ami kevesebb előadást jelent.

A megszorító politika folytatása veszélyezteti a Salzburgi Ünnepi Játékoknak, mint a világ legjobb fesztiváljának az imázsát - fogalmazott az elnök.

A Salzburger Nachrichten kimutatása szerint az Ünnepi Játékokon egy-egy belépőjegyet csak 50 euróval (15 ezer forint) dotálnak közpénzből, miközben a bécsi Burgtheater jegyeihez 120, a berlini Staatsoperbe szóló jegyekhez pedig 250 euróval (77 ezer forint) járul hozzá az állam, illetve a szponzorok.