Sándor, Ede

Állva ünnepelték Carreras visszatérését

2014.04.28. 17:52

Programkereső

A katalán sztártenor több mint nyolc éves kihagyás után lépett újra operaszínpadra a bilbaói Arriaga színházban április 26-án.

A 67 éves énekes nem valamelyik nagy Verdi- vagy Puccini-szerepében tért vissza, hanem egy kortárs darabban: Christian Kolonovits osztrák zeneszerző El Juez (A bíró) című operájának címszerepét öltötte magára a mű ősbemutatóján.

A bilbaói színház csordulásig megtelt, a teátrum közlése szerint az 1200 néző Spanyolországon kívül 15 másik országból érkezett. A baszk fővárosba ellátogattak Kínából, Japánból, Ausztráliából, az Egyesült Államokból, Kanadából, Mexikóból, Kolumbiából és Argentínából is.

Nemcsak a közönség, hanem a kritika is lelkesen fogadta Carreras visszatérését. Az EFE spanyol hírügynökség "diadalmas visszatérésről" írt, amelyen a katalán operasztár "tündöklő tehetségével levette a lábáról" a közönséget.

"Boldog vagyok, hogy nyolc év után újra végigénekelhetek egy teljes operát" - mondta Carreras a közelmúltban. A tenor, aki az elmúlt években csak koncerteken és gálaműsorokban lépett fel, "nagy művészi kihívásnak" nevezte új szerepét.

José Carreras
José Carreras

Az opera a Franco-diktatúra (1939-1975) idején a szüleiktől elrabolt gyermekek drámáját dolgozza fel. A gyerekeket apácák és orvosok politikai okból vették el a rezsimmel szembenálló szüleiktől, hogy a hatalom ínyének megfelelően neveljék fel őket. Carreras alakítja Federicót, a bírót, akit lelkifurdalás gyötör, amiért segít eltusolni a gyerekrablási eseteket. Az előadáson az énekes unokaöccse, David Giménez Carreras vezényelt; a spanyol karmester nagybátyja számos koncertjén dirigált az 1990-es évek vége óta.

Újságírói kérdésre, hogy folytatja-e az operai fellépéseket, Carreras nem adott egyértelmű választ: "csak fellépésről fellépésre gondolkodom" - mondta.

A bíró című új operát Bilbaóban még kétszer mutatják be ezen a héten, majd augusztusban az ausztriai Ertlben a Tiroli Ünnepi Játékok részeként. A szokatlan témájú opera szövegét a 44 éves osztrák librettista, Angelika Messner írta, aki már jól bevált párost alkot a 63 éves burganlandi zeneszerzővel: ők ketten 2009-ben már alkottak egy remekművet az Antonia und die Reissteufel című, gyermekeknek szóló popoperával. Kolonits szervezőként, komponistaként és zenei producerként mások mellett olyanokkal dolgozott már együtt, mint Michael Bolton, José Feliciano, a Boney M vagy a Scorpions.

Az EFE szerint a közönség nagy ovációja szólt a zeneszerző és a forgatókönyvíró azon bátorságának is, amellyel operává adaptálták az elszenvedőknek még ma is nagy fájdalmat jelentő egykori eseményeket.

A barcelonai születésű Carreras a világ egyik legismertebb tenorja. 1987-ben leukémiát diagnosztizáltak nála, de a kórt csontvelő-átültetés segítségével sikerült legyőznie. A betegség azonban fizikailag annyira legyengítette, hogy nyolc éve már nem játszott operákban, csak koncertfellépéseket vállalt.