Béla

Valóra vált tündérmese

2014.04.29. 14:54

Programkereső

Az operakomponistaként is meglehetősen termékeny Dvořák tíz színpadi műve közül a Ruszalka az egyetlen, amely tartós nemzetközi sikert aratott. A művet most a Budapesti Fesztiválzenekar tolmácsolásában hallhatja a közönség május 9-én, 11-én és 13-án a Művészetek Palotájában.

"A Ruszalka Dvořák legszebb operája, gyönyörű, színes, lírai mese. Mivel a hableány története közismert, el tudjuk képzelni a színpadot. A művet 2001-ben vezényeltem először Franciaországban, azóta szeretném Budapestre is elhozni" - meséli Fischer Iván, vezető karmester. Az álom végre megvalósulhat, a cseh zeneszerző nálunk méltatlanul kevéssé ismert operája a Budapesti Fesztiválzenekar májusi programjainak része lett. A leginkább az „Újvilág"-szimfónia, a Humoreszk, és a szláv táncok komponistájaként ismert Dvořák lírai tündérmeséje a nemzetközi operaszínpadokon már a legsikeresebb és leggyakrabban játszott operák egyike. Az operabase.com oldal statisztikái szerint, a 2012-2013-as évadban a negyvenegyedik helyen állt a leggyakrabban előadott operák sorában, megelőzve például Richard Strauss Rózsalovagját, Puccini Manon Lescaut-ját, Wagner Lohengrinjét, Bellini Normáját. Ami pedig az énekeseket illeti, Ruszalka szerepe a nagyszerű világsztár, René Fleming kedvenc szerepe, aki a gyönyörű dallamok és történet kedvéért cseh nyelv nehézségeivel is megküzdött.

Pavla Vykopalova (Forrás: Budapesti Fesztiválzenekar)
Pavla Vykopalova (Forrás: Budapesti Fesztiválzenekar)

A Fesztiválzenekar produkciójához viszont Csehországból érkezik egy összeszokott énekes gárda, hiszen mindannyian a cseh és a szlovák operaszcéna ismert alakjai. A címszerepet a Prágai Nemzeti Színház és a brnói Nemzeti Színház operaelőadásaiban gyakori vendégnek számító Pavla Vykopalová alakítja, partnere Aleš Briscein, a prágai operaház művésze lesz. Az Idegen hercegnő és a Boszorkány szerepében Jolana Fogašovát, a pozsonyi Nemzeti Színház operatársulatának művészét láthatja majd a közönség.

A Fesztiválzenekar számára jó ideje már nem idegen terep az opera. A zeneigazgató a koncertszerű előadásokról így nyilatkozott: "Az opera színpadi műfaj, de nem csak egyetlen megoldás létezik. Van konvencionális rendezés, újító rendezés és koncertszerű előadás is, ahol, mint egy lemezfelvételen, csak a zenét hallgatjuk. Ennek is van létjogosultsága, különösen olyan daraboknál, amelyekben a zene annyira szép, hogy önállóan is sokat mond."