Gertrúd, Patrik

Bemutatóra készül a Budapesti Operettszínház

2014.05.04. 12:19

Programkereső

Lehár Ferenc A mosoly országa című művét mutatja be a Budapesti Operettszínház Kerényi Miklós Gábor rendezésében május 16-án.

Ez az operettek egyik legcsodálatosabb darabja - mondta el Kerényi Miklós Gábor igazgató az Operettszínház keddi, budapesti sajtótájékoztatóján. Kiemelte: A mosoly országa a két világháború között az Operaház színpadán is látható volt, az Operettszínház adósságot törleszt bemutatásával.

Mint fogalmazott, Puccini Pillangóasszonya és Kálmán Imre Bajadérja után A mosoly országa a harmadik keleti színeket mutató zenemű, amelyet színpadra állít. Hozzátette: mindhárom mű arról szól, hogy a különböző népek gyermekei egymáséi lehetnek-e. Megjegyezte, hogy ezek a színművek rávilágítanak arra, miként lehetnek a különböző kultúrkörökből érkező emberek egymással megértők és elfogadók.

Kerényi Miklós Gábor
Kerényi Miklós Gábor

"Rég voltam szerelmes ennyire darabba, és régen éreztem úgy, hogy ez a fogunkra való, és hogy az Operettszínháznak ez igazi nagy lehetősége zeneileg, színházilag egyaránt" - fogalmazott a színház vezetője.

Szerinte a mű színrevitele nagy kihívás, mert azon kevés operettek egyikéről van szó, amely szomorúságba hajló, kevés benne a vidám szám. Átdolgozták a darabot és a tragikus hangvételt ellensúlyozandó megerősítették a táncos-komikus vonalat, különböző stílusú betéteket illesztettek a műbe. A drámai szál "érintetlen, áradó", de sikerült megvalósítani, hogy a szórakozás, a játék együtt legyen jelen a tragédiával - mondta a rendező.

Makláry László főzeneigazgató kiemelte: A mosoly országa az operettirodalom legnagyobb ívű muzsikája, Lehár Ferenc talán legnagyobb emóciókat kifejező operettje. Nem véletlen, hogy világszerte az operaházak repertoárján található meg a mű, amely erős vokális követelményt állít a két főszereplő elé. A darab két főszerepét hármas szereposztásban játsszák: Lizát Lukács Anita, Bordás Barbara és Frankó Tünde, míg Szu-Csongot Homonnay Zsolt, Vadász Zsolt és Boncsér Gergely alakítja.Az operett szövegét Viktor Léon, Ludwig Herzer és Fritz Löhner-Beda írta, Harsányi Zsolt fordította. Az előadás óriási legyezőkből álló díszletének tervezője Gyarmati Ágnes, a mintegy 300 jelmez tervezője pedig Horváth Kata. Hatfaludy Ferencet Kerényi Miklós Máté és Szabó Dávid, Mi szerepét Dancs Annamari és Szendy Szilvi, a Főeunuchot Faragó András és Józsa Imre játssza. A koreográfus Lőcsei Jenő.