Emőke

Lezárult a homlokzat grafikai tervezésére kiírt ötletpályázat

2014.05.13. 12:12

Programkereső

Lezárult az Opera februárban meghirdetett hallgatói ötletpályázata, amelyet az Erkel Színház homlokzatának grafikai megoldására, festésére, színezésére írtak ki. A huszonkét beérkezett pályamű között három megosztott első díjat és három különdíjat osztott ki a zsűri. Az Erkel aulájában kiállítás nyílt a látványtervekből, amelyből egy, ősszel megvalósuló tervként, az épületet díszíti.

A novemberben hivatalosan átadott, megújult Erkel Színház átépített főbejárattal, ám egyelőre egyszínű, fehér homlokzattal fogadja látogatóit. Az Opera az új festés grafikai tervezésére építészeti és képzőművészeti felsőoktatási intézmények hallgatói számára írta ki pályázatát a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel, a Magyar Képzőművészeti Egyetemmel és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karával együttműködve. A felhívás szerint a feladat „az épület külső homlokzatának, vakolt felületeinek grafikai tervezése" volt. A látványtervekkel kapcsolatban elvárásként fogalmazta meg az intézmény, hogy a megújuló homlokzat látványvilága felkeltse az arra járók figyelmét és érdeklődését az opera és a balett iránt, hirdesse az Erkel Színház megújulását, és fogadja az épület mögött (akkor még hamarosan) megnyíló metrómegálló felől érkező vendégeket is, továbbá tegye egységesebbé, rendezettebbé az épület tagolt tömegét. A pályázók egyénileg és csapatban is indulhattak, a tervezés során egyaránt alkalmazhattak geometrikus, absztrakt, figurális vagy egyéb grafikai megoldásokat.

A díjazottak Ókovács Szilveszter társaságában
A díjazottak Ókovács Szilveszter társaságában

 A nyertes pályamunkák egyike "DUETT" jeligével érkezett. A zsűri értékelésében kiemelte: "A Bánk bán spektogramjának felhasználása rendkívül eredeti elgondolás, az épület funkciójának tökéletes, absztrakt megfogalmazása... Az egyik legerősebb koncepció, amely továbbgondolásra javasolt." A pályázat készítői: Fejes Gergő, Császár Krisztina és Szlávik Krisztina.

A "demiurgosz" jeligével ellátott pályamunka értékelése szerint a terv koncepciójában és látványvilágában is korrekt, az egységes összképet mutat és a környezetbe illeszkedő megoldás szinkronban áll a művészi tartalommal. Az anyagot Fürtön Balázs, Horóczi Flóra és Tóth Viktor készítette.

A harmadik díjazott, az "erk-L" jeligés pályamű az Erkelt közösségi operaként közösségi helyszínként kezelte. Koncepciójában rendkívül erősen köszön vissza a szándékolt, fiatalokat bevonzó hatás, kiemelkedően jól illeszkedik a környezetbe, a művészi tartalom és a kommunikációs arculat üzenetei pedig tökéletesen szinkronban vannak az elképzeléssel. Készítők: Tari Bálint és Melles Fanni Réka.

Különdíjban részesültek az "123123123" (Patak Gergely), a "Hexagon" (Borbás Annamária) és a "matra" (Mátrai Júlia) jeligével beküldött pályamunkák.