Emőke

Fesztivál straussi ékkövekkel

2014.05.22. 22:33

Programkereső

Nagy erőpróbát jelent az Operaháznak a Richard Strauss hat operáját műsorra tűző május 25-én kezdődő Strauss150 Fesztivál - mondta Ókovács Szilveszter főigazgató, aki szerint a világon egyedülálló sorozattal tisztelegnek a 150 éve született német komponista életműve előtt.

"A fesztivállal csúcsra járatja magát egy olyan intézmény, amely méretre ugyan nemzetközi összehasonlításban is nagy, finanszírozását tekintve viszont messze elmarad a nagy nyugati dalszínházak mögött" - fogalmazott Ókovács Szilveszter a június 11-ig tartó fesztivál részleteit ismertető budapesti sajtótájékoztatón.

Anger Ferenc megbízott művészeti igazgató szerint a straussi életmű hat legfontosabb operáját - A rózsalovagot, a Salomét, az Arabellát, az Ariadné Naxosbant, az Elektrát és magyarországi bemutatóként Az árnyék nélküli asszonyt - tűzte műsorra az Operaház, neves karmestereket, rendezőket, valamint hazai és külföldi sztárénekeseket felvonultatva. Ókovács Szilveszter a fesztivál "ékkövének" nevezte Az árnyék nélküli asszony magyarországi premierjét, amelyet már évek óta terveztek.

Strauss150 Fesztivál - Operaház
Strauss150 Fesztivál - Operaház

Halász Péter, a bemutató karmestere - aki addigi megbízott főzeneigazgatói státusza helyett május 15. óta az Operaház főzeneigazgatójaként folytathatja munkáját 2018. július 30-ig -, úgy vélte: Strauss zeneszerzői eszköztárának tejes birtokában monumentális művet komponált, amely ugyanakkor tele van "intim és kamarazenei pillanatokkal". A német zeneszerző a "romantikus hangszertechnika összes csínját-bínját kihasználja, próbára téve a zenészek szólisztikus tudását" - tette hozzá. Halász Péter kiemelte az öt főszereplő - Sümegi Eszter, Rálik Szilvia, Komlósi Ildikó, Kovácsházi István és Heiko Trinsinger - egyedülálló énektudását is.

Szikora János rendező emlékeztetett arra, hogy Strauss az opera megírását az első világháború előtt kezdte el, és csak jóval a világégés után, 1927-ben készült el végleg a partitúrával. "A világháború élménye is tükröződik abban, hogy a darab mélységes poklokat mutat meg, ugyanakkor állandóan fölcsillantja a reményt is" - mondta. Úgy vélte, az opera tartalma mérhetetlenül gazdag, lényege azonban a nő és férfi találkozásának és hiteles kapcsolatának fölmagasztalása, ami a szövegíró Hugo von Hofmannsthal szerint az egyetlen remény, amely az embert képes kivezetni a pokolból. Ez az üzenet érvényes volt az első világháború után, és érvényes ma is - mutatott rá Szikora János.

Zoób Kati jelmeztervező kifejtette: kortárs szemmel fogalmazta meg a ruhákat, ugyanakkor igyekezett meríteni az 1920-as évektől napjainkig ívelő teljes divattörténetből. "A jelmezekben markánsan különválik az égi és földi világ, az egész kicsit meseszerű, eltúlzottan illusztratív" - fogalmazott. Kitért arra is, hogy nagy segítség volt neki "az erőteljes rendezői vonalvezetés".

Rálik Szilvia - Az árnyék nélküli asszony
Rálik Szilvia - Az árnyék nélküli asszony

A Strauss-fesztivál keretében június 9-én szimfonikus estet ad a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara Pinchas Steinberg vezényletével. Az együttes elnök-karnagya elmondta: a hangverseny programját a komponista életművének különböző szakaszaiból válogatták össze, elhangzik többek között a Négy utolsó ének és az Imigyen szól a Zarathustra.

A sajtótájékoztatón az Arabella címszerepét alakító Raimondi Ildikó, a bécsi Staatsoper énekese is részt vett. "Nagyon boldog vagyok, hogy Budapesten énekelhetem az Arabellát, egy nagyon összeszokott társulattal dolgozhatom együtt. A pályámon a német operákra koncentrálok, különösen Mozartra, de lassan elindultam Richard Strauss felé is" - mondta. A Strauss150 Fesztiválon fellépő további külföldi énekesek közé tartozik Kurt Rydl, Nadja Michael, Jürgen Sacher, Julia Novikova, Thomas Piffka, Franz Tscherne és Ricarda Merbeth, a magyar énekesek közül mások mellett Mester Viktória, Fekete Attila, Cser Krisztián, Wiedemann Bernadett, Perencz Béla, Miklósa Erika, Szegedi Csaba, Gulyás Dénes és Bretz Gábor. A dirigensek közül Halász Péter és Pinchas Steinberg mellett Héja Domonkos, Jun Märkl, Günther Neuhold és Stefan Soltész lép színpadra.

A fesztivált kiegészítő kísérőrendezvényekkel is készül az Operaház: Richard Strauss az Operaházban címmel emlékkiállítást rendeznek, útnak indul az előző évadban megalapozott és kiépített Opera DigiTár program, és felavatják Strauss mellszobrát a dalszínház Andrássy úti épületében.