Béla

Lefújták a Mandela-operát Dél-Afrikában

2014.05.28. 14:41

Programkereső

Mindössze három előadást ért meg a Nelson Mandela néhai dél-afrikai elnök életéről szóló opera, mert nem maradt pénz a szereplők kifizetésére.

A Madiba: The African Opera című produkciót május 23-án pénteken mutatták be Pretoriában, a Dél-afrikai Állami Színházban. A tervek szerint a darab öt estén át futott volna a színházban, majd a qunui Nelson Mandela Múzeumban és a Port Elizabeth-i Operaházban is játszották volna - adta hírül a BBC News.

Nelson Mandela
Nelson Mandela

Mandela unokaöccse, a producer Unathi Mtirara szerint az előadásokat azért kellett lefújni, mert nem maradt pénz a szereplők kifizetésére. A produkció honlapján összesen huszonnégy szereplőt tüntetnek fel. Az opera Nelson Mandela életének meghatározó eseményeit mutatja be, születésétől kezdve az apartheid rendszer elleni küzdelmén és bebörtönzésén át egészen 1994-ig, amikor megválasztották a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnökévé.

A Nobel-békedíjas politikus tavaly decemberben hunyt el, 95 éves korában. Életéről már korábban is készült színházi darab - The Mandela Trilogy címen -, amely az opera, a hagyományos xhosa zene és a jazz révén mesélte el Mandela életének történetét. A darabot 2011-ben mutatták be Dél-Afrikában, és nem sokkal később világkörüli turnéra indult. A néhai dél-afrikai elnök életéről film is készült Idris Elba brit színész főszereplésével.