Konrád

Tannhäuser világsztárokkal

2014.05.29. 17:26

Programkereső

Az idén kilencedik alkalommal megrendezendő Budapesti Wagner-napokon a teljes Nibelung gyűrűje-ciklus mellett világhírű szólisták közreműködésével, két alkalommal, június 20-án és 22-én felcsendül Wagner legromantikusabb zenedrámája, a Tannhäuser című opera.

Minden idők egyik legfülbemászóbb dallamú nyitánya didaktikus világossággal előlegezi az opera kortalan aktualitású fő konfliktusát, a férfiszívek örök dilemmáját: a keresztényi, tiszta szeretet, és a bűnösnek bélyegzett, érzéki szerelem ellentétét. Az opera a neves német rendező, Matthias Oldag komoly sajtóvisszhangot kapott, 2012-es rendezésében lesz látható a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A címszerepet éneklő amerikai Stephen Gould napjaink egyik legkeresettebb hőstenorja, aki éppen egy évtizede lépett fel először Bayreuthban Tannhäuserként.

Tannhäuser - Budapesti Wagner-napok
Tannhäuser - Budapesti Wagner-napok

A női főszerepeket illetően a kiváló orosz mezzoszoprán, Julia Gertseva a milánói Scalában, Zubin Mehta vezényletével mutatkozott be Vénuszként, Erzsébetként pedig a kiváló magyar operaénekes, Szabóki Tünde lép színpadra. Wolfram szerepében az észt muzsikuscsaládból származó Lauri Vasar látható, a Hermannt alakító Bretz Gábor 2007-ben debütált a Salzburgi Ünnepi Játékokon. A Duna-parti Bayreuthként is méltatott fesztivál iránt egyre jelentősebb az érdeklődés: tavaly a Reuters hírügynökség és a francia Anaclase operamagazin is beszámolt a Fischer Ádám által életre hívott eseményről, a New York Times pedig „szívet melengető előadásként" jellemezte a Nürnbergi mesterdalnokok 2013-as premierjét.