Orbán

Hans Sachs-díjra jelölték a Fidelio kritikusát

2014.06.02. 15:10

Programkereső

Idén második alkalommal adja át a Művészetek Palotája a Hans Sachs-díjat, amellyel az intézmény a hazai zenekritikusok munkáját kívánja elismerni.

A zsűri - Csengery Kristóf, költő, zenekritikus, szerkesztő, Fábri Péter, író és Keresztury Tibor író, a Litera.hu főszerkesztője - az elmúlt évben született több száz kritikából nyolcat választott ki. A jelöltek között ott szerepel a Fidelio.hu állandó szerzőjének, Tóth Endrének Budapesti Fesztiválzenekarról írt, Természet és természetesség c. kritikája is.  A döntés innentől kezdve az olvasók kezében: a június 15-ig legtöbb szavazatot bezsebelő szerző a Tannhäuser előtt veheti át majd a díjat. A voksolók között a Müpa páros jegyet sorsol ki a június 22-i Tannhäuserre.

Tóth Endre
Tóth Endre

A díj névadója, A nürnbergi mesterdalnokok című opera műértő főszereplője valóságos történelmi személyiség volt: a 16. században élt, szabadidejében drámaíróként és dalszerzőként tevékenykedő cipészmester több ezernyi dalt hagyott hátra az utókor számára. Wagner operájában Hans Sachs a műalkotások megítélésének szabályait feszegeti, és ő az, aki rávilágít ennek a tevékenységnek a kultúránkban betöltött fontos szerepére.