Csilla, Noémi

Parasztopera új köntösben

2014.06.18. 16:52

Programkereső

Június 28-án a Szabadtéri Színpadon lesz látható a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar színház feldolgozásában a Parasztopera című zenés előadást.

A Darvas Benedek-Pintér Béla szerzőpáros által írott Parasztopera az utóbbi idők egyik legizgalmasabb színpadi műve, az „eredeti" előadást pedig, a szerző rendezésében, nem kevesebb, mint tíz éve játsszák magyarországi és külföldi színpadokon. A mű egy balladisztikus történetet dolgoz fel opera formában. Zenéjének alapja az erdélyi magyar népdalok, a barokk és a rock bizarr, mégis homogén elegye. Most Szikszai Rémusz rendezésében a temesvári társulattól láthatjuk a nagy sikerű művet.

Pintér Béla Parasztoperájának lényege nagyon is ősi. A sorsot boncolgató archaikus történet a görög tragédiák hangulatvilágát idézi. Egy múltbeli tett a sors alakítójává válik. Egy nap, egy esküvő története, mely az emberi lényt szánalmasan vicces és felemelően tragikus voltában ábrázolja. Egyszerre szép, csúnya, felemelő, megalázó, komikus és tragikus. Tragikomikus.

Éder Enikő és Sáhy Noémi
Éder Enikő és Sáhy Noémi

Kérdésünk: Ki írta a Parasztopera című zenés játékot?

A helyesen válaszolók közül egyvalaki partnerével a Fidelio vendégeként részt vehet a június 28-i előadáson.