Bernadett

Átadták a Csillagóra-díjakat az Operában

2014.07.01. 12:32

Programkereső

Június 30-án este ismét tapsolhatott a közönség az Opera legfényesebb csillagainak. Nagyszabású gálaest keretében harmadik alkalommal adták át a Csillagóra-díjakat, amelyeket a 28-án lezárult évadban nyújtott kiemelkedő teljesítményekért ítéltek oda a művészeknek.

Az elismeréseket a dalszínház vezetése a Magyar Állami Operaház aktív szólistáinak megbecsülésére, tehetségük és teljesítményük értékelésére hozta létre. Az operavilágban Európa-szerte a legmagasabb kitüntetést jelenti a Kammersänger-cím - ezt a rangot ültették át a hazai szakmai életbe a magánénekeseknek odaítélhető „A Magyar Állami Operaház Kamaraénekese" címmel. A balettművészek számára alapított „A Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja" cím a francia balett tradícióra kíván építeni.

Gál Erika - Csillagóra-díj
Gál Erika - Csillagóra-díj

Pacsay Attila zeneszerző fanfárja az első Csillagóra-est óta állandó szignálja a díjátadásnak. A dallam, amelyet a szerző kifejezetten ezekre az ünnepi pillanatokra komponált, idén Gál Erika mezzoszopránt, Létay Kiss Gabriella és Rálik Szilvia szopránénekesnőket, valamint Oláh Zoltán balettművészt hívta a színpadra, hogy átvegyék a dalszínház legrangosabb elismeréseit.

Rálik Szilvia - Csillagóra-díj
Rálik Szilvia - Csillagóra-díj

Gál Erika az idei évadban harminchat alkalommal lépett színpadra, a szezon megkoronázásaként pedig Amneris szerepében mutatkozott be az Opera és a Bartók Plusz Operafesztivál koprodukciójában színre vitt Aidában, Mohácsi János rendezésében: számára ez volt a nagy mezzo-szerep premierje. Létay Kiss Gabriella a most záruló évadban harminckét alkalommal, hat operában, ebből négy nagy főszerepben állt közönség elé. Az utóbbi években a lírai szoprán karakterek egyik legihletettebb tolmácsolója. Rálik Szilvia a drámai hősnők hiteles megformálásáért kapta a díjat.

Létay Kiss Gabriella, Ókovács Szilveszter - Csillagóra-díj
Létay Kiss Gabriella, Ókovács Szilveszter - Csillagóra-díj

Az elmúlt tíz hónapban többek közt három Richard Strauss-főszerepet énekelt, sikerrel debütált Az árnyék nélküli asszony magyarországi bemutatójának Kelmefestőnéjeként, épp így Janáček Jenůfa című operájának címszerepében is. Oláh Zoltán második alkalommal vehette át az Étoile-címet, az elismerést az alapítás évében is elnyerte. A Magyar Nemzeti Balett első magántáncosa a 2013/2014-es évadban ismét megmutatta, hogy klasszikus főszerepben és modern tánckompozícióban azonosan magas színvonalon teljesít.

Oláh Zoltán - Csillagóra-díj
Oláh Zoltán - Csillagóra-díj

Az elismeréseket Ókovács Szilveszter főigazgató, Anger Ferenc művészeti igazgató és Solymosi Tamás balettigazgató adta át a Halász Péter főzeneigazgató által vezényelt évadzáró gálaest műsorszámai között. Az előadást, amely az ötszázánál is több eseményt soroló évad legjobb pillanatait idézte, élőben, a Bazilikánál felállított óriáskivetítőkön is követhették a nézők. A térre ezer ülőhellyel várták a program iránt érdeklődőket. A Duna TV pedig az Operában örökítette meg az eseményt, amelyet egy későbbi időpontban műsorra tűz.  

A díjazottak az opera és a balett számára is üzenetet hordozó szimbólumot, egy porcelán hattyút vettek át. A Herendi szobrocska valódi ezüst betéttel ellátott, art deco stílusú, antikolt keretben áll. A Kamaraénekes és az Étoile rangjelzés egy évadon keresztül illeti meg a kitüntetett művészeket - egészen a 2015-ös Csillagóra Gálaestig viselhetik a címet, amely kiemelt honoráriummal is jár. Az Opera minden szezon végén díjazza kiemelkedő művészi teljesítményt nyújtó operaénekeseit és balett-táncosait.