Beáta, Izolda, Lea

Látta már Stohl Andrást magassarkúban?

2014.07.11. 12:12

Programkereső

Az Átrium Film-Színház és a Kultúrbrigád július 12-én mutatja be a közös produkciójában készülő, Harvey Fierstein – Jerry Herman: Az Őrült Nők Ketrece című zenés előadást, melynek rendezője Alföldi Róbert, koreográfusa pedig Gergye Krisztián.

Jerry Herman és Harvey Fierstein musicalje Jean Poiret filmen és színházban is világsikert aratott színdarabjából készült. Magyarországon az Őrült nők ketrece volt az első olyan film a mozik műsorán, amelyben a homoszexualitás - vígjátéki megközelítésben ugyan - központi motívumnak számított. A musicalnek az 1983-as bemutatója és a 2004-es és 2010-es felújítása is több Tony-díjat - és számtalan egyéb elismerést - kapott.

A magyar változatot Alföldi Róbert állítja színpadra, aki az előadást a botrányos megnyilvánulásaival nagy port kavaró miniszteri biztosnak, Kerényi Imrének ajánlotta. Ezzel kapcsolatban a rendező a Fidelio.hu-nak adott interjújában elmondta: "Egy évvel ezelőtt határoztuk el, hogy megcsináljuk a darabot. Ennek semmi más oka nincs, minthogy bizonyos társadalmi mozgások - aminek a csúcspontjai most az előbb említett valamikori rendező úr elszólalásai - már akkor is tapasztalhatók voltak. Ebből a szempontból lényegtelen, hogy ennek a darabnak melegek a szereplői. Az előadásunk kicsit koszosabb lesz, sötétebb, de csak a szeretetről és a reményről fog szólni, arról, hogy emberek hogyan élnek és szeretnek. Nem a hálószoba-titkaikról. Nem mondom, hogy nem lesz benne némi szexus, de nem ez a cél. Biztosan lesz, akinél ki fogja verni a biztosítékot, de az is a dolga. Manapság azoknak, akiknek lehetőségük van megszólalni, állampolgári kötelességük egyenesen és felelősséggel fogalmazni.  Egy így megfogalmazott művészi válasz sokkal erősebben beszél, mint bármilyen más mondat... Lényegében annyi történt, hogy megint beérte a valóság azt, amit egy éve még csak gondoltunk."

Az Őrült Nők Ketrece - Gergye Krisztián és Alföldi Róbert
Az Őrült Nők Ketrece - Gergye Krisztián és Alföldi Róbert

A történet helyszíne a címadó Őrült nők ketrece nevű frivol mulató, ahol esténként telt ház van, hiszen a közönség élvezi a nőnek öltözött férfiak szórakoztató műsorszámait. A film már a '80-as években hiteles kórképet adott a homoszexualitás társadalmi megítéléséről a tulajdonos és „primadonna" párja közötti furcsa féltékenykedés és a rájuk adott szemforgató erkölcsös reakciók kigúnyolásával. A darab főszerepében Stohl András lesz látható női ruhában, aki egy vele készült interjúban a darab legnagyobb kihívásának a magas sarkú cipőben való táncolást nevezte meg. Rajta kívül Hevér Gábor, Fehér Balázs Benő, Józan László, Fehér Tibor, Parti Nóra, Csobot Adél, Hullan Zsuzsa és Mihályfi Balázs lesznek láthatóak a főbb szerepekben.

Az Őrült Nők Ketrece egy olyan hely, ahol mindenki az lehet, aki. Vagy épp az, aki lenni akar. De ha muszáj másnak mutatnod magad, mint aki vagy? Hit, remény, szeretet, munka, család, haza, tegnap, ma, holnap, én, te - és ketten együtt.